Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Campania de vaccinare împotriva gripei de sezon a fost întreruptă pentru câteva zile în judeţ. După ce, în urma testării vaccinurilor antigripale s-a dovedit că una dintre tulpinile virale nu acţionează potrivit calculelor, întreaga campanie de inoculare a populaţiei cu risc a fost întreruptă. Potrivit Direcţiei de Sănătate Publică, în Caraş-Severin au fost imunizaţi, cu respectivele vaccinuri, 12.236 de persoane.

„Vaccinările au fost întrerupte temporar, pentru 7-10 zile, potrivit deciziei la nivel naţional, până la verificările efectuate de către comisia naţională a Agenţiei Naţionale a Medicamentului. Nu sunt probleme pentru cei care şi-au făcut vaccinul. Dintre cele trei tulpini virale pe care le conţine vaccinul, cea care este insuficient de imunogenă este cea pentru virusul B. Dar acest tip de virus nu dă pandemii sau epidemii, ci doar cazuri izolate. Celelalte două tulpini sunt imunogene şi funcţionează. Chiar şi eu mi-am făcut vaccinul respectiv“, a precizat dr. Mircea Borcău, director coordonator adjunct de sănătate publică şi programe al DSP Caraş-Severin.

Potrivit normelor europene în vigoare, orice produs care nu respectă standardele trebuie retras de pe piaţă. Astfel că, la controlul din ianuarie s-a oprit livrarea vaccinurilor, care, probabil vor fi distruse.

Flavius Rotariu

Adaugă comentariu