Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Amenzi usturătoare pentru proprietarii care nu-şi fac datoria faţă de câinii lor.

Termenul de vaccinarea antirabică a câinilor din gospodăriile populaţiei, care nu presupune doar imunizarea patrupedelor ci şi înregistrarea şi identificarea lor prin microcipare, a fost prelungit până la sfârşitul lunii. Măsura a fost luată în urma solicitărilor primite de Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor din partea proprietarilor de câini şi a organizaţiilor profesionale ale medicilor veterinari.

„Acţiunea de vaccinare antirabică este obligatorie şi va fi efectuată doar la câinii identificaţi prin microcipare şi însoţiţi de carnetul de sănătate. Deşi acţiunea de vaccinare şi identificare a animalelor trebuia finalizată până la 1 ianuarie 2015, s-a decis prelungirea termenului datorită numărului mic de patrupede întregistrate. Până la sfârşitul lunii decembrie 2014, în Caraş-Severin erau identificaţi şi înregistraţi un număr redus de câini, nu mai mult de 7.000 de capete“, a declarat dr. Florin Tătaru, purtătorul de cuvânt al Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Caraş-Severin.

Microciparea şi înregistrarea patrupedelor în Registrul de Evidenţă a Câinilor cu Stăpân este contracost şi se realizează de către medicii veterinari de liberă practică. Tarifele diferă în funcţie de fiecare cabinet în parte, fiind cuprinse între 40 şi 50 de lei. În schimb, campania de vaccinare antirabică este gratuită, costurile fiind suportate de la bugetul de stat.

Vaccinarea regulată a câinilor reprezintă cea mai importantă măsură de prevenire a contactării turbării. Potrivit legii, proprietarii care nu-şi microcipează câinii riscă amenzi cuprinse între 2.000 şi 5.000 de lei, iar pentru nevaccinare între 5.000 şi 10.000 de lei.

1 Comment

 1. Comunicat de presă

  Curtea Constituțională va decide dacă obligativitatea vaccinării antirabice gratuite poate fi condiționată

  Instanţa de pe lângă Curtea de Apel Cluj a suspendat, în data de 13 ianuarie, procesul, și a sesizat Curtea Constituțională pentru soluționarea excepției de neconstituționalitate invocată de ”Registrul Electronic al Animalelor Domestice și de Companie” (R.E.A.D.C.).
  Asociația R.E.A.D.C. Turda a dat în judecată Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (A.N.S.V.S.A.) şi Colegiul Medicilor Veterinari (C.M.V.), și a cerut anularea mai multor articole din Ordinul nr. 1 din 07.01.2014, care reglementează normele privind identificarea și înregistrarea câinilor cu stăpân.

  Asociația consideră că:
  – Este abuzivă condiționarea vaccinării antirabice gratuite de plata microcipării și a înregistrării în Registrul de evidenţă al câinilor cu stăpân (RECS), deținut de C.M.V.
  – Prețul microcipului și al manoperei implantării acestuia este

Adaugă comentariu