Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Dacă nu aţi reuşit să vă faceţi planuri pentru vacanţa mare, grăbiţi-vă, căci locurile sunt limitate, indiferent de destinaţia aleasă.

Apariţia zborurilor charter şi ofertele crescute de all inclusive, faţă de anii trecuţi, sunt atuuri pentru care staţiunile româneşti de la Marea Neagră au devenit atractive pentru turismul intern. Cele mai căutate sunt Mamaia şi Eforie Nord, unde aglomeraţia se simte încă de pe acum, şi unde găsim deja hoteluri ocupate până la sfârşitul sezonului. Tarifele pentru un sejur de cinci nopţi în Eforie Nord, pentru două persoane, încep de la 976 de lei, la două stele, fără mic dejun, şi pot ajunge la 3.026 de lei, cu pensiune completă şi două tratamente balneo-spa. În schimb, unele hoteluri, chiar şi cele de patru stele, au în ofertă sejururi de cinci nopţi, cu mic dejun inclus şi bonuri valorice, în cuantum de 30 sau 60 de lei pe zi, pe care turiştii le pot folosi pentru plata celorlalte două mese, prânzul sau cina. Preţurile sunt ceva mai „pipărate“ în staţiunea Mamaia. Acestea încep de la 1.230 de lei pentru două persoane, la hotel de două stele, cresc uşor la 1.586 de lei, la trei stele, şi ajung până la 2.051 de lei, la patru stele.

Turiştii care îşi doresc cazarea într-un hotel cu servicii all inclusive trebuie să ştie că cel mai ieftin preţ pentru două persoane este 3.525 de lei, iar cel mai scump, de 6.288 de lei. De reţinut şi că unele unităţi de cazare de pe litoralul românesc practică reduceri de 15%, pentru minimum cinci nopţi de cazare şi rezervare până la 31 iunie. „Anul acesta, litoralul românesc concurează cu cel turcesc, dacă ne raportăm la preferinţele reşiţenilor care şi-au achiziţionat, până la această dată, un pachet turistic. Turcia s-a vândut foarte bine până acum, drept dovadă că sunt puţine perioadele pentru care mai putem cumpăra bilete de avion cu destinaţia Antalya, cu plecare din Timişoara. Cele mai cerute staţiuni au fost Lara şi Side, tarifele în acest caz fiind cuprinse între 890 de euro/două persoane la trei stele all inclusive, şi 1.057 de euro la patru stele all inclusive. Sigur, în funcţie de hotel şi facilităţile acestuia, preţul poate creşte până la 2.000 de euro“, ne-a declarat Gabriela Rasovan, operator de turism din Reşiţa.

Şi plajele însorite ale Greciei şi Spaniei îşi aşteaptă turiştii în această vară cu oferte atractive. Dintre cele două, Grecia este cea mai ieftină. În plin sezon, un sejur pentru două persoane, de şapte sau zece nopţi, are preţuri cuprinse între 380 şi 600 de euro. În acest tarif este inclusă cazarea la vilă şi transportul cu autocarul. Turiştii care nu-şi doresc să călătorească cu autocarul, pot opta pentru transportul cu avionul. De exemplu, o vacanţă în insulele Creta sau Zakynthos, cu zbor din Timişoara, şi cazare la un hotel de trei stele cu servicii all inclusive, şi taxele de aeroport, costă 1.225 de euro/două persoane. Tarifele sunt ceva mai mari în staţiunea Costa Blanca, din provincia Alicante – Spania. Aici, sejurul pentru două persoane costă 1.296 de euro la două stele, 1.396 de euro la trei stele şi 1.756 de euro la patru stele. Dacă faceţi parte din categoria acelora care s-au întors deja din vacanţă, este bine de ştiut că, din 2 septembrie, de pe aeroportul din Timişoara va zbura săptămânal un charter cu destinaţia Egipt, aşa că nu ar fi rău să vă gândiţi deja la un al doilea concediu.