Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Turiștii cărășeni se orientează tot mai mult înspre destinații apropiate de casă, la câțiva kilometri de graniță.

Iarna anului 2014 nu se distinge foarte mult, ca ofertă turistică, față de anii anteriori, în condițiile în care tour-operatorii au înțeles cererea de pe piață și fac doar mici modificări. Intenția agențiilor de turism după ce și-au creat o clientelă este să o mențină fidelă și, dacă este posibil, să o orienteze către alte destinații. Or, turiștii cărășeni sunt, în mare parte, conservatori în preferințe, asta și din cauza posibilităților financiare și, odată ce au fost mulțumiți cu o anumită destinație, de cele mai multe ori preferă să o păstreze.

„Am observat o tendință a cărăşenilor care nu s-a cristalizat foarte mult însă, şi anume cea de a petrece vacanțele în Serbia. Ca preț se apropie, ca destinație de iarnă, de Austria, unde operatorii în turism au înțeles că trebuie să-și apropie și să-și fidelizeze clienții români. Vecinii sârbi au calitate în ceea ce privește condițiile de cazare, însă au carențe la domeniul schiabil. Sunt plusuri și minusuri pe care turistul le calculează înainte de a achiziționa pachetul“, ne-a declarat Daniel Lațcu, managerul unei agenții turistice cărășene.

Din păcate, deși se mai păstrează o clientelă ce vine din alte județe sau chiar din alte țări în Caraș-Severin, aceasta nu este reprezentativă pentru fluxul turistic înregistrat în zona de vest și, mai ales, aceasta nu poate fi înregistrată în totalitate, deoarece are loc individual (fără a achiziționa pachete din agenții). „Și aici avem probleme cu tarifele practicate, ce nu reflectă în totalitate condițiile oferite. Important este că s-a creat o nouă categorie de clienți în județ, cei care au înțeles că vacanța nu se ia neapărat vara. Există cerere pentru concediu sau relaxare chiar în Grecia, în această perioadă. Încă se mai vând vacanțe de shopping în marile capitale europene.

Pentru destinațiile autohtone, Băile Herculane rămân în top, dar pierd, ca preț, în această perioadă, în fața orașelor cu tradiție din Ungaria – Gyula, Budapesta sau altele, care au început să ia crema turiștilor chiar și pentru Revelion“, a mai adăugat Lațcu.

Adaugă comentariu