Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Canicula din ultimele zile are efecte grave asupra gândirii unor indivizi care au găsit de cuviință să se răcorească într-un obiectiv natural protejat.

Am trecut prin niște temperaturi extrem de ridicate în ultimele zile, e adevărat. Mulți dintre noi se gândeau la o bălăceală în undele răcoritoare ale unui lac, râu, ștrand, etc. Dar ce au făcut niște tineri la Ochiul Beiului întrece orice limită a bunului simț. Să te scalzi exact acolo denotă ori o indolență extremă, ori o lipsă maximă de bun simţ.

„Alex”, după cum se aude pe o filmare postată de vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Ionuţ Popovici, că este strigat de prietenii lui, se crede urs (o fi efectul căldurii) și se avântă fără frică în apele reci ale lacului. După ce masculul alfa și-a demonstrat „valoarea” alți doi „ursuleți” îl imită. Știam că la oi există efectul de turmă, dar se pare că mai nou și ”urșii” se comportă la fel. Toate aceste isprăvi sunt privite de pe margine cu multă admirație și cochetărie de o femelă. Pe lângă admirația fetei, cine știe câte like-uri și comment-uri or mai fi primit pe Facebook de la alți… „urși”. Deci… obiectiv atins. Devenit idolul grupului, admirat de femele… asta e rețeta succesului în mediul ursesc.

Mulți au sărit în apărarea „urșilor” pe rețelele de socializare. Că n-au făcut nimic rău, că dacă tot sunt animale sălbatice… unde să se scalde și ei, că n-a secat lacul de la o bălăceală, etc. Alții s-au arătata indignați de-a dreptul de performanța acvatică a grupului respectiv. Mai aveau puțin și-i propuneau spre spânzurare. Cred că cel mai bine ar fi un echilibru care să impună domesticirea acestor „urși”. Să li se explice pe înțelesul lor de ce nu e voie să te scalzi acolo, ce impact are acest lucru asupra unui monument protejat al naturii.

Da, n-a secat lacul. Dar dacă toată lumea s-ar bălăci acolo, malurile s-ar eroda, totul s-ar distruge, iar din Ochiul Beiului vom rămâne cu niște amintiri frumoase și niște poze de revistă. Sunt convins că orice „urs” ar înțelege până la urmă. Totul provine din educație. Nu trebuie iertați! Cei de la Parcul Natural Cheile Nerei-Beuşniţa, dacă vor răspunde vreodată la telefon (nouă directorul Vasile Constantin nu ne-a răspuns deloc), ar trebui să le dea o amendă usturătoare celor care uită că sunt locuri în care nu trebuie să faci pe grozavul că deh… domnia și prostia se plătesc (asta o știe și ”ursul” Alex) și să vedeți că până și acești „urși” pot deveni oameni care ştiu să respecte locuri şi alţi oameni.

Flavius Militaru