Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – În primele şase luni ale acestui an s-au înregistrat mai multe solicitări decât în aceeaşi perioadă din anul trecut

În cel de-al doilea trimestru al anului 2012, la Centrul Operaţional din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Caraş-Severin au fost înregistrate un număr de 3.104 apeluri pe numărul unic de urgenţă 112, faţă de 2.735 câte s-au înregistrat în aceeaşi perioadă a anului trecut.

„Acest număr de urgenţă poate fi apelat în toate cazurile în care anumite situaţii au sau pot avea un efect negativ asupra persoanelor, a mediului sau a proprietăţii şi necesită intervenţia imediată a Ambulanţei, Poliţiei, Pompierilor şi Jandarmeriei. Acest număr este gratuit şi poate fi apelat de la orice telefon, fix sau mobil, atât în România, cât şi în întreaga Uniune Europeană. Toate apelurile la 112 sunt înregistrate automat şi se păstrează într-o bază de date timp de zece ani“, a precizat ag. pr. Ancuţa Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Caraş-Severin.

Intervenţia oamenilor legii a fost solicitată pentru a aplana conflicte, a cerceta accidente rutiere sau sesizări cu privire la producerea de infracţiuni. Au existat însă şi situaţii în care apelarea numărului de urgenţă nu a fost justificată sau nu s-a confirmat fapta sesizată, numărul acestora ridicându-se la 543 (17,49%), din care 287 de cetăţeni au fost sancţionaţi contravenţional.

Prin apelarea falsă sau nejustificată se poate întârzia intervenţia la salvarea unei vieţi sau limitarea efectelor unor accidente rutiere, calamităţi, dar se consumă inutil şi resurse. În majoritatea cazurilor promptitudinea a caracterizat intervenţia poliţiştilor, astfel în 2714 (87,43%) de cazuri poliţiştii au intervenit până la zece minute, la 232 (7,47%) apeluri până la 15 minute şi doar 96 (3,09) până la 20 de minute. Cele mai multe apeluri au fost din mediul urban, respectiv 1.921 (61,88%), iar din mediul rural 1183 (38,11%) de apeluri.

„Obiectivul major al serviciului de urgenţă 112 este intervenţia pentru salvarea vieţii cetăţenilor, a proprietăţii acestora şi a mediului înconjurător, însă apelarea falsă sau abuzivă constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 100 la 500 de lei“, a mai amintit ag. pr. Cărbunaru.

Flavius Rotariu

Adaugă comentariu