Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Ca în fiecare an, subiectul e de actualitate, fiindcă oamenii, în entuziasmul ieşirilor la iarbă verde, ignoră cu desăvârşire pericolul.

Dacă soarele şi pomii înfloriţi înseamnă pentru noi excursii în natură pe cărările patriei sau grătare la iarbă verde, pentru vipere înseamnă căutarea „sufletului“ pereche. Încă din luna martie, au început să-şi facă simţită prezenţa, asta pentru că primăvara este sezonul lor de împerechere, care se întinde şi în lunile aprilie şi mai. În plus, vechea poveste, căpuşele, reprezintă un alt pericol de care nu ţinem seama în aceste hoinăreli prin natură.

Unitatea de Primiri Urgenţe Reşiţa s-a pregătit pentru acest nou sezon al viperelor, medicul şef Emil Bunda accentuând paşii pe care trebuie să-i facem dacă avem ghinionul să fim muşcaţi de vreo viperă sau căpuşă: „Noi până acum n-am avut cazuri de muşcături de vipere, dar avem posibilitatea de a rezolva problema, dacă apare vreo urgenţă. Sigur, oricând se poate întâmpla, acum e cald, judeţul nostru e renumit pentru vipere, dar avem patru doze de ser antiviperin pentru asemenea cazuri, iar la nevoie putem apela la Direcţia de Sănătate Publică Caraş-Severin, care mai are patru doze de rezervă. Cât priveşte termenul de valabilitate, acesta este de 6 luni, deci sezonul e asigurat“.

Ce nu ştiu cei mai mulţi despre cât de periculos este veninul viperelor, este faptul că acesta este complex ca substanţă, iar compoziţia lui variază de la un sezon la altul. „Când viperele sunt în perioada de hrănire, veninul este mai concentrat, pentru că atunci au mai multă nevoie de el, explică herpetologul Tiberiu Săhlean, în vreme ce în perioada de împerechere, în mai, în principiu, masculii au veninul mai slab. În plus, sistemul de injectare al şerpilor este unul foarte sofisticat, aşa încât pot controla cât de mult venin eliberează sau dacă vor să injecteze sau nu, pentru că există şi aşa-numitele «muşcături uscate», în care animalul doar te avertizează că este periculos“.

Referitor la muşcăturile de căpuşe, medicul şef al UPU-SMURD Reşiţa, Emil Bunda, a spus că deja au apărut asemenea urgenţe şi ne-a oferit câteva sfaturi: „Întotdeauna recomandăm, cât se poate de clar, ca cei muşcaţi de căpuşe să nu umble la acele vieţuitoare, pentru că se întâmplă să se rupă şi atunci se complică lucrurile. Să se prezinte la spital, fiindcă ele sunt purtătoare de nişte germeni care produc diverse boli, cea mai cunoscută fiind boala Lyme care, la o anumită perioadă de timp de la infecţia primară, de la infestaţie, dă tot felul de fenomene neurologice care pot duce la sechele pe toată viaţa. E bine să fie tratate de cei care se pricep la asta. Cel mai bine e să vină la spital, ca să le extragem noi şi să primească un tratament adecvat, profilactic, cu antibiotic, care este standardizat“.

Dacă noi abia aşteptăm să ridicăm mâinile în aer – gestul sublim al libertăţii şi să inspirăm parfumul delicat al florilor, pentru vipere, dacă ne întâlnesc, noi reprezentăm un obstacol în calea fericirii lor, motiv pentru care devin agresive. Se pare chiar că, de la un an la altul, această agresivitate se intensifică şi ucide fără drept de apel. Am publicat, dealtfel, recent un instantaneu surprins în timpul unei ture cu bicicleta de artistul plastic Marian Truţulescu, aflat la plimbare cu familia prin împrejurimi, tocmai pentru a atrage atenţia asupra pericolelor care pândesc la fiecare pas odată cu încălzirea vremii. Iar la capitolul căpuşe, n-ar fi rău să nu ne mai considerăm buni la toate, abilităţile de medic să le lăsăm în seama medicilor, care au şi cunoştinţele necesare pentru a acţiona.

Adaugă comentariu