Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Ba mai mult, prorectorul instituţiei reşiţene susţine că s-a creat artificial o problemă care nu există…

Zilele trecute, caon.ro v-a informat că, după ce Universitatea Politehnica Timişoara şi-a exprimat disponibilitatea de a prelua Universitatea din Reşiţa, emiţând în acest sens o hotărâre aprobată de Consiliul de Administraţie şi, ulterior, de Senat, un comunicat emis de „Comunitatea Academică” din cadrul instituţiei cărăşene a anunţat că este surprinsă de interesul manifestat la nivelul comunității academice timișorene. Totodată, acelaşi comunicat arăta că solicitarea depusă de o facultate din cadrul Universităţii reşiţene nu este emisă de o entitate reprezentativă şi cu putere de decizie.

Miercuri, 4 aprilie 2018, Senatul Universităţii „Eftimie Murgu“ a respins decizia Universităţii Politehnica. Mai mult, decanul Sava Ianici, cel care ar fi avut ideea fuziunii, a fost demis. Printr-un comunicat, conducerea universităţii reşiţene susţine că nu și-a exprimat opoziția față de o colaborare în vederea dezvoltării învățământului superior la Reșița, „dar, pentru ca aceasta să se inițieze pe baze solide, trebuie să fie respectată legislația care reglementează funcționarea instituțiilor furnizoare de servicii educaționale.

„În cadrul ședinței de Senat a Universității „Eftimie Murgu” din Reșița, de miercuri, 4 aprilie 2018, reprezentanții comunității academice și-au exprimat dezacordul cu privire la modalitatea de inițiere a demersurilor întreprinse în vederea fuziunii prin absorbție a Universității „Eftimie Murgu” din Reșița de către Universitatea Politehnica Timișoara. Având în vedere deschiderea manifestată de universitatea reșițeană de a colabora cu alte centre universitare, conducerea academică va răspunde afirmativ oricărui proiect prin care va fi consolidat actul didactic, cercetarea științifică, precum și alte activități menite să sprijine dezvoltarea regiunii“, se arată în comunicatul trimis redacţiei Jurnal CS.

Mai mult, prorectorul UEM, Cristian Chioncel, a precizat pentru caon.ro că: „Nu s-a pus o clipă problema să căutăm vreo fuziune cu cineva, mă refer în ultima perioadă. A fost o acţiune lansată de un grup din cadrul Universităţii, care însă a fost unul foarte vocal şi care, iată, prin votul care s-a dat acum, a demonstrat că nu are susţinere în comunitatea academică. Este un grup care, acum doi ani, când s-a pus problema fuziunii cu Universitatea de Vest din Timişoara, a fost la fel de vocal împotriva fuziunii şi acum este la fel de vocal pentru fuziunea cu Politehnica, dar la fel de minoritar atunci, cum este şi acum. Deci, s-a creat artificial o problemă, care nu există“.

Aşadar, chiar dacă riscă mult şi multe, probabil că universitatea reşiţeană vrea să rişte şi să îşi asume singură anumite consecinţe…