Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Universitatea Eftimie Murgu din Reşiţa se pregăteşte să deschidă porţile primei sesiuni ale admiterii de anul acesta. Potrivit rectorului Doina Frunzăverde, pentru următorul an universitar, forul are cel mai mare număr de locuri bugetate din istorie.

Adică 370 de locuri la licenţă pentru studenţii români, plus încă 100 pentru românii de pretutindeni, respectiv 200 de locuri la masterat, plus încă 25 de locuri pentru cei din afara graniţelor, la care se adaugă şase locuri bugetate la doctorat. Cifra este oarecum echivalentă cu cea de anul trecut, dar asta pentru că anul trecut forul a beneficiat de o suplimentare a locurilor. Lucru care, potrivit rectorului, este posibil să se producă şi anul acesta, în funcţie de numărul celor înscrişi.

Sesiunea de admitere debutează cu înscrieri, în perioada 15-23 iulie, în fiecare zi între orele 9.00 şi 16.00, la etajul 1 al universităţii. De anul acesta, tinerii interesaţi de un viitor la UEMR pot opta pentru încă două noi programe de licenţă: Ingineria sistemelor de energii regenerabile (25 de locuri, dintre care 20 fără taxă, iar cinci cu taxă) şi Resurse umane (50 de locuri, dintre care 19 fără taxă, 31 cu taxă). Admiterea se face pe bază de dosar, în cazul studiilor de licenţă fiind luată în considerare media examenului de Bacalaureat, iar în cazul celor masterale contând media examenului de licenţă. Există însă şi trei excepţii, când mai este necesară şi susţinerea unor probe. Cei care optează pentru Educaţie fizică şi sport trebuie să susţină proba de verificare a aptitudinilor psihomotrice (probă eliminatorie) şi proba practică de aptitudini sportive, cei care aleg Pedagogia învăţământului primar şi preşcolar susţin teste eliminatorii de comunicare, în sistem admis/respins, iar cei care se îndreaptă spre Teologie ortodoxă didactică trebuie să treacă printr-un test eliminatoriu de muzică bisericească, tot în sistem admis/respins.

Pentru studiile doctorale, admiterea se va susţine în septembrie. Tinerii care ratează sesiunea de vară a admiterii îşi pot încerca norocul în toamnă, în perioada 16-23 septembrie.

În privinţa taxelor, atât la la licenţă, cât şi la masterat, înscrierea costă 100 de lei pentru fiecare domeniu de studiu. Taxa de înmatriculare este tot de 100 de lei, iar cea de studii este de 2.100 de lei pe an pentru programele de licenţă, cu excepţia Învăţământului la distanţă, unde taxa este de 2.200 de lei pe an, şi a Dreptului european şi internaţional (2.400 de lei pe an). În cazul programelor masterale, taxa de studii este de 2.300 de lei pe an, cu excepţia Administraţiei publice europene, unde taxa este de 2.400 de lei anual.

Doina Frunzăverde a precizat că anul acesta s-ar putea să fie ultimul în care se va mai face admitere pe bază de dosar, fără examen. De fapt, forul a avut dorinţa introducerii unor examene serioase la admitere, însă experienţa negativă în acest sens a înlăturat momentan ideea. Şi asta pentru că, deşi este de dorit introducerea unor examene, ar fi necesar ca toate universităţile să facă la fel.

Deocamdată, însă, potrivit rectorului, se constată o scădere a interesului tinerilor pentru Inginerie, deşi angajatorii se arată tot mai interesaţi de absolvenţii acestui domeniu. Gradul de inserţie a inginerilor şcoliţi la Reşiţa atinge chiar cota de 80%, însă abandonul este foarte mare, mulţi tineri dând bir cu fugiţii sub greutatea cărţii.

Antoniu Mocanu