Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Controalele efectuate în unităţile sanitare au dovedit carenţe în alimentarea farmaciilor proprii.

Se pare că situaţia nu reprezintă o noutate, dar de lipsa unor medicamente suferă doar anumite secţii ale spitalelor cărăşene. Cauzele ar putea fi multiple: de la refuzul furnizorilor de a mai oferi substanţele necesare pentru a nu se ajunge la arierate de plată, până la supraaglomerarea respectivelor secţii şi epuizarea anumitor medicamente.

„Aceste lucruri se întâmplă cu precădere la spitalele mari, cu un număr însemnat de pacienţi. Nu este o situaţie normală, dar este una previzibilă, cauzată şi de diversitatea cazurilor. Rulajul medicamentelor este foarte mare, modalităţile de achiziţie a acestora sunt foarte stricte şi pot apărea sincope în sistem. Fiecare spital este dator, la finalul unui an, să facă un necesar al medicamentelor pe fiecare secţie, o estimare a consumului. În schimb, structurile UPU şi CPU (urgenţe – n.r.), finanţate din bugetul de stat, nu au asemenea probleme“, a precizat dr. Dragoş Luca, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Judeţeană.

Chiar şi legislaţia prevede astfel de sincope, în sensul că pacientul poate să îşi procure medicaţia necesară contra cost şi, urmând paşii necesari, îşi poate recupera banii, suma fiind decontată.

„Bolnavii şi aparţinătorii reacţionează emoţional şi omit anumiţi paşi pentru recuperarea banilor. Pe de altă parte, asta nu ar trebui să fie o regulă. Asemenea controale de monitorizare sunt benefice, pentru că ne fixează anumite targeturi pentru a îndrepta situaţia. Chiar anul trecut, Ministerul Sănătăţii a plătit arieratele spitalelor (doar cheltuielile eligibile) şi asta a fost de mare ajutor pentru spitale, respectând disciplina financiară“, a mai amintit Dragoş Luca.

Flavius Rotariu

Adaugă comentariu