Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Spitalul Judeţean de Urgenţă din Reşiţa, principalul furnizor de servicii medicale din Caraş-Severin, se confruntă în prezent cu probleme privind personalul.

Dacă în anul 2009 spitalul avea 1.246 de angajaţi, acum acesta funcţionează cu 937. Cu toate că au fost vacantate 33 de posturi ce ar fi necesare în toate departamentele, o notă primită de la minister împiedică, pentru moment, organizarea concursului. „Problema cu resursa umană părea că se rezolvă şi că Ministerul Sănătăţii poate scoate la concurs cele 33 de posturi vacantate. Spitalul Judeţean a solicitat, prin Consiliul de administraţie, avizul din partea Consiliului Judeţean Caraş-Severin. La două zile după primirea avizului, însă, ministerul de resort a trimis o notă prin care se spunea că acest lucru se va întâmpla doar după ce această instituţie îşi va stabili priorităţile. Până atunci, funcţionăm la cota de avarie“, a afirmat Dumitru Secăşan, managerul SJU Reşiţa.

Lipsa de personal se reflectă omogen pe toate secţiile, compartimentele şi serviciile unităţii spitaliceşti. Astfel, Ministerul Sănătăţii va trimite aviz direct pe posturi, chiar dacă spitalul putea ocupa, prin hotărâre de Guvern, prin concurs, posturile vacantate.

În opinia managerului Spitalului Judeţean, nota de la minister ar putea încurca, oarecum, lucrurile, pentru că s-ar putea da aviz pentru posturi în compartimente unde nevoia nu este foarte stringentă, în pofida altor secţii. În cele 33 de posturi vacantate se regăsesc doi medici, zece asistenţi, personal TESA şi auxiliar.

„Ne-ar fi fost de mare ajutor să scoatem la concurs posturile, pentru că, acum, aproape nu mai contează pe ce secţie o facem, deoarece toate sunt cu probleme. Medicii s-au stabilizat şi, din februarie a.c. nu au mai plecat din spital. La asistenţi, dinamica nu este foarte relevantă. Cei 300 de salariaţi cu care s-a redus personalul din anul 2009 sunt reprezentaţi şi de cei care s-au pensionat, şi cei care au schimbat locul de muncă“, a mai amintit dr. Secăşan.

 

Preţ pentru investigaţii RMN

Aşa cum aţi mai putut citi în ediţii anterioare ale JCS, în data de 27 septembrie va fi inaugurat serviciul RMN, o investigaţie de specialitate în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Reşiţa. Aparatul este nou, de ultimă generaţie, ce va fi găzduit într-o clădire nouă.

„Investiţia de aproximativ 1,5 milioane de euro era necesară, având în vedere faptul că suntem printre puţinele judeţe care nu beneficiau de acest serviciu. Beneficiarii sunt pacienţii internaţi în spital, selectaţi de medicii şefi de secţie şi medicii curanţi, având în vedere că rezonanţa magnetică nu este o investigaţie cotidiană, ci este dedicată celor care au o problemă diagnostică. Se va pune un diagnostic de înaltă acurateţe, de certitudine pentru patologii care, până acum, nu au fost diagnosticate la Spitalul Judeţean. Costurile pentru pacienţii spitalizaţi vor fi suportate prin sistemul DRG, în contractul cu Casa de Asigurări“, a precizat Dumitru Secăşan.

O altă modalitate prin care pacienţii vor beneficia de serviciul RMN este pe baza biletului de trimitere emis de medicul specialist (în mod expres specialităţile de neurologie, ortopedie, medicină internă, chirurgie). Biletele de trimitere vor putea fi onorate de la 1 ianuarie 2012, în baza noului contract cu CAS. Contra cost, investigaţia va putea fi efectuată la cerere, din prima zi de funcţionare.

„Am stabilit, în cadrul şedinţei Consiliului de administraţie, tarifele ce vor fi practicate pentru pacienţii care solicită investigaţia contra cost. Se poate face pe un segment, pe două sau pe întreg corpul pacientului. Ambulator, contra cost, pe segment de examinare este 400 de lei şi 150 de lei substanţa de contrast. Pe două segmente, preţul total este 950 de lei, iar pentru investigaţia integrală, costul plătit de solicitant este de 1.500 de lei“, a explicat dr. Dumitru Secăşan.

Pe lângă această investiţie, spitalul derulează un proiect, „Sănătate fără frontiere“ împreună cu Spitalul general din Pozarevac, (Serbia), care se referă la achiziţionarea unui computer tomograf cu 64 de slice-uri, instrument care va îmbunătăţi şi va completa diagnosticul, pe lângă aparatul RMN.

„Cele două aparate de înaltă performanţă nu se intersectează din punct de vedere diagnostic, ci se referă patologiilor specifice. Ele sunt strict necesare în activitatea medicinei actuale şi vor elimina atât stresul impus de diagnostic medicilor dar vor şi creşte gradul de satisfacţie al pacienţilor“, a concluzionat managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Reşiţa.

Flavius Rotariu