Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Petru Buzzi, preşedinte al Camerei judeţene de Comerţ şi Industrie şi ziarist al primei publicaţii libere din județ de după revoluţia din decembrie 1989, a primit joi diploma de Cetăţean de onoare al judeţului, titlu acordat cu unanimitate de voturi într-o şedinţă anterioară a forului judeţean.

Despre rolul acestuia în mass-media cărăşeană şi în viaţa judeţului au vorbit atât preşedintele Consiliului Judeţean, Sorin Frunzăverde, cât şi consilierul Nicolae Ştefănescu sau directorul Teatrului de Vest, Nicolae Dumitru Vlădulescu.

Aceştia au evocat momentele dificile în care Petru Buzzi (alături de Gheorghe Jurma, care a fost desemnat cetăţean de onoare în aceeaşi şedinţă a CJ) a preluat destinele singurului ziar tipărit la acea vreme – „Flamura liberă“, care s-a transformat în „Timpul“.

„Domnii Buzzi şi Jurma au venit ca o echipă la conducerea ziarului acum un sfert de secol. A fost o aventură trecerea de la regimul totalitar la unul liber, moment care s-a resimţit foarte mult în presă. Amândoi au reşuit să facă faţă acelui moment, au consturit o publicaţie echilibrată, imparţială, care a cunoscut diverse metamorfoze. Ei au fost antecesorii Jurnalului de Caraş-Severin“, a precizat preşedintele CJ, Sorin Frunzăverde.

Nicolae Ştefănescu l-a numit pe Buzzi „secretarul tuturor partidelor“, în sensul în care proaspătul cetăţean de onoare avea un sfat pentru fiecare organizaţie ce se înfiinţa. Acesta a mai precizat că, în parte, îi datorează şi funcţia de prefect pe care a ocupat-o.

„Sunt onorat şi vă mulţumesc pentru acest titlu care îmi dă noi perspective înainte de pensie. Am fost şi rămân un tip muncitor. Ziarul trebuia să apară în fiecare zi şi am fost acolo în fiecare zi. Au trecut anii şi am preluat preşedinţia Camerei de Comerţ şi Industrie, unde nu am vrut să dezamăgesc şi consider că, alături de colegii mei – un colectiv superb -, consider că am făcut o treabă bună. A trebuit să fiu imparţial şi consider că, din acest motiv, consilierii judeţeni din diverse partide politice au avut consideraţia care m-a adus aici“, a declarat Petru Buzzi.