Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Timp de patru zile, cât a durat monitorizarea în județ, au fost înregistrate sute de solicitări ale ambulanţelor.

De fiecare dată când condiţiile meteorologice o impun, Direcţia judeţeană de Sănătate Publică centralizează datele de la unităţile sanitare, de la unităţile de primiri urgenţe şi de la Serviciul Judeţean de Ambulanţă privind modul în care temperaturile afectează starea de sănătate a populaţiei. De vineri, 17 iunie şi până luni, 21 iunie, un singur caz de lipotimie (leşin) în spaţiu public a fost semnalat în tot judeţul, din cauza căldurii. În această perioadă au funcţionat două puncte de prim ajutor şi, vineri, au fost înregistrate 98 de solicitări la Serviciul Judeţean de Ambulanţă (care a putut interveni cu 18 autospeciale mobilizate), inspecţia sanitară de stat efectuând patru controale tematice. Sâmbătă, 18 iunie, numărul solicitărilor de asistenţă medicală la Ambulanţă a ajuns la 81, urmând ca duminică acesta să crească la o sută. Luni, apelurile la Serviciul Judeţean de Ambulanţă au fost în număr de 95.

Medicii avertizează, din nou, persoanele cu afecţiuni ce pot fi agravate de temperaturi şi celelalte condiţii meteo din aceste zile (presiune atmosferică, ploi) să evite, pe cât posibil, deplasarea în spaţiul public descoperit sau în mijloacele de transport în comun aglomerate. Mai mult, cei care urmează un tratament medicamentos trebuie să-l respecte întocmai şi, la orice modificare a parametrilor de sănătate, să solicite ajutor de specialitate. Consumul de lichide, îmbrăcămintea adecvată și evitarea deplasărilor la orele amiezii rămân printre cele mai repetate sfaturi ale medicilor în această perioadă.