Caraş-Severin, Romania

CARANSEBEŞ – Biblioteca Municipală Mihail Halici din Caransebeş ar putea ajunge în următorii ani restaurant. Asta din cauză că actualul proprietar, Episcopia Caransebeșului, încearcă să vândă imobilul unui agent economic, pentru a mai scăpa de datoriile mari acumulate în ultima perioadă.

Conducerea municipalității a fost luată prin surprindere de intențiile fețelor bisericești, care au evitat să întrebe administrația locală dacă dorește să cumpere această clădire, una dintre cele mai reprezentative și încărcate de tradiție din Caransebeş.

„Am fost sunat de Prea Sfințitul Lucian, care mi-a spus că Episcopia dorește să vândă cladirea bibliotecii ca să-și achite datoriile și că nu se ferește să-mi spună că cea care vrea să cumpere clădirea este doamna Călina Cerna. De asemenea, mi-a transmis că ne asigură că, timp de patru ani, imobilul va putea fi folosit în continuare ca bibliotecă. Părerea mea este că această clădire încărcată de istorie trebuie să rămână a Caransebeșului„, a precizat viceprimarul municipiului, Cornel Galescu.

În aceste conditii, pe ordinea de zi a Consiliului Local, reunit vineri în absența primarului Marcel Vela, aflat în concediu, s-a regăsit și posibilitatea ca municipalitatea să cumpere imobilul de la Episcopie. La ședință au fost invitați și reprezentanți ai Episcopiei, însă niciunul din aceștia nu a onorat cu prezența plenul legislativului local.

În cadrul dezbaterilor, aleșii s-au arătat extrem de nemulțumiți de ideea ca biblioteca să capete o altă destinație dar și de faptul că Episcopia a încercat să ocolească administrația locală. „Noi, orașul, trebuie să avem dreptul să cumpărăm acest imobil. Aș propune ca, așa cum a spus Prea Sfințitul că ne lasă 4 ani să o mai folosim, așa și noi patru ani să nu mai dăm un leu către Episcopie. Au primit atâția bani din partea Consiliului Local și acum vor să ne lase fără bibliotecă, nu se poate așa ceva. Am fost prea buni la Consiliul Local și le-am dat bani când și cât au vrut”, a spus, vădit nemulțumit, Valentin Dascălu, în timp ce Nicolae Șelner a precizat că „această bibliotecă trebuie să rămână a caransebeșenilor și a orașului”.

Că Valentin Dascălu a avut dreptate în ceea ce privește sumele alocate de-a lungul anilor de către municipiu Episcopiei o arată și datele oficiale, conform cărora numai între 2008-2012 de la bugetul local s-au alocat următoarele sume: 1,07 milioane lei pentru Catedrala Episcopală, 25 de mii de lei pentru Biserica din Jupa, 10 mii de lei pentru Biserica din incinta Spitalului Municipal, 98 de mii de lei pentru Parohia din Pipirig, 50 de mii de lei pentru Mânăstirea din Teiuș.

De asemenea, tot în aceeași perioadă, municipalitatea a pus la dispoziția parohiilor din Episcopie, cu titlu de folosință gratuită, 8.100 de metri pătrați de teren pentru biserica din Valea Cenchii, 1.200 mp pentru biserică în zona Gării și 2.500 mp pentru un cimitir în Caransebeșul Nou.

La final, în unanimitate, aleșii locali prezenți vineri în Aula „1 Decembrie 1918″ au decis ca municipiul să își exprime dreptul de preempțiune asupra clădirii, fiind dispus să o cumpere de la Episcopie.

10 Comments

 1. Dumnezeu aduce adevarurile la lumina si prin gura alesilor Caransebesului se vad adevaratele fete si fapte din Caransebes ! Amin !

 2. si dupa toate cele relatate, voi ii mai spuneti si preasfintitul!?!?!?! poate prea necuratul ar fi fost cel mai corect!!! amin!

  • AVETI DREPTATE!
   ACEST OM ESTE SATANA IN PERSOANA.
   EL CAUTA INTERESUL LUI PROPRIU
   MAI BINE AR PLECA!!!

 3. un credincios Reply

  Episcopia Caransebesului nu se mai satura… trebuie sa faca bani cu orice pret…. fac multe acte caritabile si au nevoie de fonduri… Asa sa-i ajute Dumnezeu!!!

 4. toate astea conform principiului

  CULTURA TRECE PRIN STOMAC!!!!!!!!

  în final se va vedea despre al cui stomac (burdihan) este vorba!!! de aici și cât a luat / încasat fiecare!!!!!!!!!!!!!!

 5. sa lase biblioteca orasului,iar popii sa isi inchida usa de la wc din pipirig de la biserica ca sta continuu deschisa la perete si ziua si noaptea…iar eu am vedere drept in buda lor…ma deranjeaza. nu au bun simt.La wc se tin geamurile deschise,nu usile.

 6. Ce poti sa ceri de la domnul Lucian. A inglobat biserica in datorii pt. a-si face mofturile. Rusine sa-i fie. Asa i trebuie Consiliului Local pt. ca a dat milioane de lei pt. niste nemernici, care se numesc preoti.

 7. Asta este. Problema mea este urmatoarea: cum de tot reusesc sa fie proprietari peste atatea. Cine le tot da si de ce?

 8. Anton Vivaldi Reply

  pacat de preasfintitu asta ca are niste nemernici pe langa el ca Alic Daniel si alti umflati care cred ca ei au facut legea Domnului in zona…sa plece si nenorocitii astia, ca au vandut oricum tot ce a fost al bisericii din Caransebes…stie cineva oare ca preotii de treaba ai orasului stau in chirie si la mila unor oameni…toate veniturile lor…ce tot vor sa demonstreze…?
  Mai bine ar sta la biserica si s-ar ruga penrtu ei si pt oameni, sa isi faca datoria lor sfanta, nu nemernicii de felul asta…rusine

  • Antiantonio Antvivaldi Reply

   Banaducule draga, lasa umflatii sa-si ingroape pe umflatii lor si tu ai grija draga de coarnele pe care ti le-a cadorisit nevasta-ta!! Hai sictir! Rade ciob de oala sparta… sau umflata!

Adaugă comentariu