Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Traficantul Marian M. a obţinut din exploatarea prin muncă a celor 70 de victime peste 20.000 de euro.

În luna august 2011, poliţiştii din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Orşova au obţinut date şi informaţii cum că Marian M., în vârstă de 27 ani, din Reşiţa, se ocupă cu „recrutarea” de persoane cu o stare materială precară, de preferinţă muncitori constructori, promiţându-le locuri de muncă în contrucţii, plătite cu sume cuprinse între 1.700 şi 2.000 euro, în oraşe din Cehia.

Oamenii au fost din localităţile Topleţ, Plugova şi Turnu Severin, iar reşiţeanul le promitea, pe lânga salarii frumoase, cazare şi masă asigurate. Ajunşi în Cehia, Marian M. îi punea pe muncitorii racolaţi la dispoziţia patronilor de şantier.

Pentru fiecare persoană adusă la muncă în această ţară, reşiţeanul primea de la patronii cehi suma de 80 de euro. Pe şantierele de construcţii, victimele lucrau peste 12 ore pe zi indiferent de condiţiile meteo, nu aveau nicio zi liberă pe lună, iar singurii bani primiţi erau cele 1.000 de coroane (40 de euro) săptămânal la o echipă de cinci persoane, bani necesari pentru mâncare.

Mai mult, victimele erau înşelate în sensul că banii pentru munca prestată li se promiteau la finalizarea lucrării, însă cu o săptămână înainte erau mutaţi pe alte şantiere de construcţii cu scopul de a nu fi plătiţi.

Deşi transportul unei persoane până în Cehia costă aproximativ 80 de euro, persoanelor racolate, transportate şi exploatate li se cerea de către Marian M. suma de 170 de euro la urcarea în mijlocul de transport. Din exploatarea prin muncă a victimelor, reşiţeanul a obţinut în mod ilegal peste 20.000 de euro.

La sfârşitul săptămânii trecute, instanţa competentă din cadrul Tribunalului Mehedinţi a admis propunerea procurorului din cadrul Biroului Teritorial Mehedinţi din cadrul D.I.I.C.O.T. şi a dispus luarea măsurii de arest preventiv faţă de Marian M. pentru comiterea infracţiunii de trafic de persoane în formă continuată. Dacă va fi găsit vinovat, acesta riscă o pedeapsă cu închisoarea cuprinsă între 3 şi 15 ani.

Adaugă comentariu