REȘIȚA – Guvernul a aprobat sumele ce vor fi alocate pentru ca solicitanţii de azil să aibă un nivel de trai adecvat.
Hotărârea de guvern aprobată miercuri instituie cadrul legal pentru majorarea sumei acordate de statul român unui solicitant de azil lipsit de mijloace materiale de întreținere, stabilind totodată condițiile materiale oferite acestora, situațiile în care pot fi implicați în activități în folosul comunității centrului de primire, precum și condițiile în care poate fi acordat, suspendat sau retras ajutorul nerambursabil. În Caraş-Severin nu există un centru de azil, cel dedicat acestui scop pentru zona de Vest fiind localizat în Timişoara. În Arad este situat Centrul pentru cazarea străinilor luaţi în custodie publică (cei care aşteaptă îndeplinirea formalităţilor pentru a fi returnaţi în ţările de origine), tot cu scop regional.
În ceea ce privește costurile generate de asigurarea condițiilor materiale pentru solicitanții unei forme de protecție aflați în centrele speciale de primire, valorile maxime estimate iau în calcul durata medie a procedurii de azil estimată la zece luni. Pe baza datelor comunicate de Institutul de Cercetare a Calității Vieții (ICCV), a fost stabilit un set de valori necesare pentru cheltuielile lunare (hrană, îmbrăcăminte, cazare), pentru un solicitant de azil, adult. Astfel solicitantul de azil beneficiază, la cerere, de hrană în limita sumei de zece lei/persoană/zi, de îmbrăcăminte în limita sumei de 67 lei/persoană/sezon vară și de 100 lei/persoană/sezon iarnă, la care se adaugă şase lei/persoană/zi reprezentând cheltuieli cu transport local, servicii culturale, presa, servicii de reparații și cheltuieli pentru igiena personală. În plus, solicitanții de azil cărora Inspectoratul General pentru Imigrări (IGI) nu le poate asigura cazarea în centrele de primire din subordine pot beneficia de asistență materială pentru închirierea unei locuințe, în valoare de 450 lei/persoană/lună, și asistență materială pentru acoperirea cheltuielilor de întreținere, în valoare de 120 lei/lună/persoană pentru sezonul cald și 155 lei/lună/persoană pentru sezonul rece. Suma acordată lunar pentru chirie scade cu 30% în cazul familiilor cu doi membri și cu 40% în cazul familiilor cu trei membri.
Inspectoratul General pentru Imigrări poate suspenda acordarea acestor sume și poate impune rambursarea sau suportarea pe viitor a costurilor respective în cazul în care constată că solicitantul de protecție internaţională deține mijloacele necesare unui nivel de trai adecvat și poate contribui la suportarea costurilor aferente condițiilor material de primire și îngrijirilor medicale. Pentru că aceste date sunt coroborate în mod direct cu exodul sirienilor înspre Vest, am aflat că în Caraş-Severin nu există imigranţi proveniţi din Siria care să fie categorisiţi ca aparţinând valului recent de migrare.