Caraş-Severin, Romania

TÂRNOVA – Consiliul Judeţean Caraş-Severin și Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Caraș-Severin (CJCPCT CS), în parteneriat cu Primăria şi Consiliul Local Târnova, organizează manifestarea „Măsuratul oilor“. Evenimentul va avea loc joi, 18 aprilie 2019, de la ora 12.00, la Târnova. 

Măsuratul oilor, obicei străvechi în localitatea Târnova, este o adevărată sărbătoare, oieritul reprezentând una din îndeletnicirile specifice zonei montane. Având o importanţă majoră în viața comunității, acțiunea în sine se petrece la o stână, în cazul de față, la stâna lu’ Călinuţ dân Dealu’ Murgaii. Aici se va măsura cantitatea de lapte dată de fiecare turmă, după care oile pleacă la munte. Această cantitate va fi etalonul pentru brânza pe care o vor primi proprietarii în vară de la ciobanii care le îngrijesc animalele.

Pentru a întregi atmosfera, agapa de la sfârșit va fi un meniu simplu din produse specifice. Atmosfera va fi întreţinută de Orchestra „Virtuozii Semenicului condusă de prof. Petrică Vița, care va interpreta teme muzicale dedicate acestui obicei, un moment aparte urmând să fie susținut la fluiere de Costel Pițigoi, Toma Tudor și Petrică Vița.