Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Administraţia reşiţeană a decis cum va arăta monumentul ce urmează să fie ridicat în piaţa centrală.

Municipalitatea de pe Bârzava a lansat, recent, o competiţie la care au fost invitaţi să participe toţi artiştii interesaţi să-şi vadă expusă lucrarea în centrul administrativ al urbei. Concursul viza ridicarea unui monument dedicat evenimentelor din Decembrie 1989, ce va purta numele „In Memoriam 1989″. Amplasarea propusă pentru acest monument de for public este undeva în piaţa centrală, în apropierea troiţei închinate eroilor Revoluţiei, în spaţiul dinspre fântâna cinetică. Potrivit municipalităţii, monumentul va avea o importanţă deosebită sub aspectul semnificaţiei, concursul dorind să încurajeze exprimarea liberă a creativităţii, în limitele sobrietăţii impuse de tema concursului şi de forţa sa simbolică.

„La acel concurs organizat de Primăria Reşiţa cu participarea numeroasă a unor artişti, au fost desemnaţi un număr de trei câştigători, spune primarul Mihai Stepanescu. Au fost realizate aceste machete în perioada februarie-iunie. Comisia a considerat că premiul III ar trebui să se îndrepte către domnul Matei Gaşpar din Reşiţa. Acest premiu constă în 2.000 de lei şi o diplomă din partea Primăriei Reşiţa. Premiul II, în sumă de 3.000 de lei, a fost acordat domnilor Daniel şi Ovidiu Brici. Premiul I, în valoare de 5.000 de lei, se îndreaptă către Biroul Individual de Arhitectură Dan Cincu, Andra Pasăre, Cătălin Bulboacă”.

Premianţii şi-au primit diplomele şi recompensele materiale din mâna primarului Reşiţei. Apoi, artiştii şi-au descris, pe scurt, lucrările. Ideea machetei ce a primit locul III este legătura dintre cer şi pământ, în timp ce realizatorii celei de pe locul II au spus că s-au gândit la simbolurile Revoluţiei, la drapelul naţional cu gaură în locul vechii steme, la reprezentarea unui număr de 25 de gloanţe etc. Trofeul a fost cucerit de cei care au optat pentru o creaţie în bronz, cu elemente urbane, pentru un monument iluminat, în care să fie prezente simboluri precum mâinile împreunate pentru o rugăciune într-un ochi de apă.

Antoniu Mocanu

5 Comments

  1. pai de ce sa puna? poate alea noua ne placeau mai mult si ne-am fi dat seama ca au fost ceva interese la mijloc! spun nu dau cu parul. poate. asta inseamna transparenta. locul I ales de ei parerea noastra nu mai conteaza doar este orasul lor, nu si al nostru!!!

  2. Oare de ce nu ni se spune, nominal, care sunt „expertii” care s-au pronuntat asupra proiectelor si au stabilit aceste ierarhii si cine si pe ce criterii i-a numit? Si oare, daca este vorba de spatiul public decorat cu banii nostri, ai contribuabililor, nu ar fi normal sa fie expuse la primarie machetele si sa avem posibilitatea sa ne spunem si noi o parere, inainte de a hotari altii pentru noi? viitoarele alegeri fiind departe, alesii de acum, in frunte cu primarul, isi bat joc de banii nostri si de parerile noastre, refuzand pur si simplu sa le cunoasca.

  3. poate ca revolutionarii ar trbui respectati nu sa fie in continuare bataia de joc a rosiilor. este o cinica ironie cestia asta, mai ales ca stepanescu e sef la partidul care doreste uciderea revolutionarilor prin exterminare sistematica. RUSINE

Adaugă comentariu