REŞIŢA – Radu Theodoru şi-a lansat, sub cupola a două biblioteci cărăşene, cel mai recent volum – „Roman de dragoste”.
„Aici am copilărit şi feciorit”, spunea scriitorul Radu Theodoru, aflat într-un scurt periplu pe plaiuri bănăţene – maestrul fiind născut la Ineu, judeţul Arad, şi şcolit în Capitala Banatului. Apoi a poposit în mijlocul cititorilor şi oamenilor de cultură strânşi la Bocşa, la jumătatea acestei săptămâni, sub cupola bibliotecii publice, însoţit de importanţi scriitori ai literaturii române contemporane, Radu Theodoru fiind unul dintre vechii colaboratori (din 2009) ai „Bocşei Culturale”, revistă editată de 15 ani de către Biblioteca „Tata Oancea”.
„Încă de la intrare, invitaţii au fost întâmpinaţi cu o expoziţie de documente reprezentând fondul «Radu Theodoru» din Biblioteca «Tata Oancea» Bocşa: cărţi, reviste, scrisori, fotografii, diplome. În sala Biblionet a bibliotecii noastre a fost prezentat volumul «Roman de dragoste», de Radu Theodoru, în prezenţa autorului, sala dovedindu-se şi de această dată a fi neîncăpătoare. Despre carte şi autor au vorbit prof.univ.dr. Cornel Ungureanu, prozatorul Ion Marin Almăjan, prozatorul Titus Crişciu, istoricul Mihai Vişan şi prof. dr. Călin Chincea”, a precizat, din partea gazdelor, Gabriela Şerban, managerul aşezământului cultural bocşean.
Pentru că în ianuarie scriitorul Radu Theodoru a împlinit 90 de ani, întâlnirea s-a dorit a fi şi una aniversară, gazdele dăruindu-i o plachetă în semn de mulţumire şi preţuire, după „peste 60 de ani de rodnic condei”.
„Scriitorul Radu Theodoru a încântat publicul. A povestit întâmplări de viaţă, a depănat amintiri din perioada când locuia în Banat, a cucerit prin simplitate, frumuseţe şi talent narativ. Nu mai prejos au fost şi prietenii domniei sale: Cornel Ungureanu şi Ion Marin Almăjan care au vorbit atât de frumos şi emoţionant despre omul Radu Theodoru şi despre cele peste 60 de cărţi ale acestuia”, ne mărturiseşte Gabriela Şerban. Periplul s-a încheiat la Reşiţa, unde Radu Theodoru şi însoţitorii săi au fost găzduiţi de Biblioteca Germană „Alexander Tietz”, unde au fost aşteptaţi de o sală plină de oameni de cultură, de pasionaţi de lectură şi de prieteni ai cărţii. După lansarea volumului, care a fost donat bibliotecii judeţene, maestrul a primit diploma de excelenţă, cavaler al cărţii, din partea instituţiei.
Antoniu Mocanu