REŞIŢA – O nouă etapă din proiectul „Sănătate fără frontiere” s-a derulat marţi, cu o masă rotundă, tematică, privind funcţionalitatea computerului tomograf achiziţionat în cadrul unui proiect transfrontalier şi efectele acestuia în ceea ce priveşte diagnosticarea pacienţilor.
Noutăţile privind investigaţiile oferite de noua achiziţie acoperă mai multe domenii, de la patologia cardiovasculară până la cea maxilo-facială şi dentară, şi anume posibilitatea de a pune un diagostic pentru realizarea unui implant dentar.
„La Reşiţa se poate vorbi, de acum, de un alt fel de medicină, a secolului al XXI-lea. Acest proiect ne-a ridicat la un alt nivel. De asemenea, şi pentru Spitalul General din Pozarevac (Serbia), beneficiile proiectului nu pot fi încă evaluate în momentul de faţă, dar, la fel, acest proiect în va propulsa la un nivel foarte ridicat”, a declarat Dumitru Secăşan, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Reşiţa. Srecko Bosic, directorul Spitalului General din Pozarevac, a subliniat şi avantajele pe care regiunea, şi mai ales unitatea spitalicească pe care o conduce, o au datorită proiectului Sănătate fără Frontiere.
„Acest aparat este o minune. Cred că popoarele noastre, cândva, au avut rădăcini comune. Mâncăm la fel, avem aceleaşi boli, iar acest computer tomograf ne va folosi şi nouă, pentru că experienţa colegilor noştri ne va fi transferată şi nouă, având modul de viaţă asemănător”, a precizat reprezentantul sârb.
În această lună, se aşteaptă şi autorizaţia pentru locaţia în care a fost instalată noul computer tomograf, după care pacienţii vor putea beneficia de serviciile aparatului. Proiectul „Sănătate fără Frontiere” este derulat prin Programul IPA de Cooperare Transfrontalieră România – Serbia Axa Prioritară 1 – Dezvoltare economică şi socială şi se va finaliza în luna iunie a anului viitor.