Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Este de părere Remus Borza, preşedintele Euro Insol, prezent marţi la Reşiţa, alături de preşedintele AAAS, Adrian Volintiru.

Aşa cum bine ştim, UCM Reşita înregistrează datorii foarte mari, de 859 de milioane de lei (aproximativ 200 de milioane de euro). Pentru că este greu, dacă nu chiar imposibil, ca uzina să-şi plătească toate aceste creanţe, indiferent de planul de reorganizare pe care societatea l-ar urma în viitor, a fost nevoie de găsirea unor soluţii urgente, pentru ca UCM Reşiţa să nu moară.

Săptămâna trecută, Guvernul a aprobat şi un memorandum în acest sens, prin care au fost stabiliţi paşii ce trebuie urmaţi în încercarea de a redresa uzina. În tot acest timp, preşedintele Consiliului Judeţean, Sorin Frunzăverde, şi deputatul Ion Mocioalcă au purtat discuţii la nivel înalt, pentru scoaterea „din moarte clinică”, dacă putem spune aşa, a societăţii, care în prezent mai numără doar 1.600 de angajaţi, din care 1.000 se află în şomaj tehnic.

În acest sens, marţi, la Reşiţa, a avut loc o întâlnire, la care au participat Remus Borza, preşedintele Euro Insol, cel care până nu demult a fost administratorul judiciar al Hidroelectrica, preşedintele AAAS, Adrian Volintiru, Sorin Frunzăverde, Ion Mocioalcă, prefectul judeţului, Silviu Hurduzeu, directorul executiv al UCM Reşiţa, Cosmin Ursoniu, şi lideri de sindicat.

În cadrul întâlnirii, situaţia actuală a uzinei reşiţene a fost prezentată de Remus Borza, cel care a precizat că datoriile istorice ale societăţii nu pot fi şterse, trebuind să fie convertite în acţiuni ale statului. La rândul său, Adrian Volintiru, preşedintele AAAS, a declarat că speră ca în şedinţa de săptămâna viitoare a Guvernului să se adopte hotărârea prin care creanţa care este în acest moment la ANAF(Agenţia Naţională de Administrare Fiscală) să treacă la AAAS (Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului).

„În acel moment, AAAS devine creditor majoritar, după care, în modificarea Legii 85, va deveni şi acţionar majoritar. Astfel, statul devine şi acţionar majoritar şi creditor majoritar în UCM Reşiţa„, a explicat Volintiru. După acest pas, se va trece la cea de-a doua etapă, managementul uzinei reşiţene, împreună cu Borza şi Volintiru, urmând să realizeze, în termen de 30 de zile, o strategie de relansare, dezvoltare şi eficientizare a societăţii. „Acest plan trebuie să prevadă următoarele puncte esenţiale: dezvoltarea forţei de vânzări, identificarea pieţelor, segmentarea pieţelor, şi atragerea de clienţi pentru obţinerea de noi contracte pentru readucerea pieţelor tradiţionale în care a vândut UCMR-ul până acum. Pe de altă parte, va fi nevoie şi de o restrângere a activităţii pentru a nu se mai crea costuri suplimentare inutile”, a subliniat Volintiru.

Într-o altă ordine de idei, Remus Borza a explicat că uzina reşiţeană, pe care o consideră a fi un elefant cu picioare de lut, ce a avut pierderi în primele şase luni ale anului de 27 de milioane de lei la o cifră de afaceri de 26 de milioane, are nevoie urgentă de investiţii pentru retehnologizare, relocarea şi redimensionarea fluxului de producţie. Tot Remus Borza a anunţat o nouă listă de disponibilizări la UCMR, începând cu 1 octombrie, când de aici vor pleca în şomaj aproximativ 200 de angajaţi.

„Avem secţii întregi, cum ar fi Motoare Diesel sau Motoare Navale, ce nu au comenzi, şi nici ce lucra. Sperăm ca acesta să fie şi ultimul val de oameni care va pleca din UCMR„, a explicat Borza.

Întrebat şi despre situaţia celor 1.000 de salariaţi aflaţi deja în şomaj tehnic, Borza a precizat că o parte dintre aceştia vor fi rechemaţi la muncă imediat ce uzina va primi cele două comenzi de la Hidroelectrica.

Roxana Bălan Nafiru

3 Comments

  1. Zice Borza “Unii au spus că aş fi omul lui Ponta, alţii că sunt al lui Băsescu. Nu sunt omul nimănui, sunt un bun român”.După un an, omul nimănui încasează de la Hidroelectrica pentru ieşirea din insolvenţă un comision de succes de doar 2,2 milioane de euro. Se adaugă şi onorariul lunar de 50.000 de euro pentru oboseala Euro Insol, firma lui Remus Borza care a administrat procesul de insolvenţă în perioada de 12 luni – iunie 2012 – iunie 2013. Cititi presa sa vedeti cine este acest fost cantaret, ajuns peste noapte mare manager…

  2. Sa plece procurorii si juristii din viata noastra economica, din invatamant, din sanatate ca ajungem rau de tot. Eu doar atat pot sa fac, sa va spun ca prostii si lenesii nu pot dezvolta forta de progres, bunastare. Dimpotriva.

  3. omul nimanui sa se duca d……omnului, ca nu e al nimanui este al masonului. cu bronzati si frunzalati am ajuns noi cantonati, la coada de la somaj si-o sa fim si mai bogati, ca doar borza si ai lui ne dadura dracului, ne-au trimis sa stam acasa ca sa-avem ceva pe masa.

Adaugă comentariu