Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Cea de-a 12-a carte de versuri a poetului a fost prezentată săptămâna trecută la Biblioteca Germană Alexander Tietz, după ce a fost lansată în luna august la Răcăşdia, în comuna natală.

Volumul „Calendare de fum“ de Costel Simedrea, apărută în 2019 la Editura Eubeea din Timişoara, a fost prezentat şi reşiţenilor, evenimentul fiind organizat de Biblioteca Judeţeană Paul Iorgovici, Forumul Democratic al Germanilor din Caraş-Severin şi Asociaţia Germană de Cultură şi Educaţie a Adulţilor din Reşiţa.

Găzduită de Biblioteca Germană, manifestarea a fost moderată de scriitorul Erwin Iosef Ţigla şi s-a bucurat de o participare numeroasă, avându-l invitat de onoare pe compozitorul şi dirijorul Sabin Pautza, care a compus recent un lied pe versurile poetului. Este un lied compus pe versurile poeziei „Să nu ţii, mamă!“, nepublicat în volumul prezentat, însă lucrarea a fost interpretată la începutul manifestării de soprana Otilia Alina Aionesei, profesor de canto, acompaniată la pian de prof. Cristian Roşoagă, ambii fiind cadre didactice la Liceul de Artă „Sabin Pautza“ din Reşiţa.

Despre liedul compus, maestrul Sabin Păutza a spus: „Muzica a ieşit din versurile lui Costel Simedrea şi am zis: «Nu-i a mea! Eu n-am nici un merit, doar am descoperit-o!». Avem poeţi în Reşiţa, mi se pare extraordinar! De aia m-am întors din America“.

Pe versurile poetului a mai compus un cântec în genul folk şi cantautorul George Popovici din Făget – „Ora de linişte“ – înregistrarea fiind postată pe Youtube. De altfel şi filosoful Ion Ştiubea a vorbit despre muzicalitatea versurilor în poezia lui Costel Simedrea, el argumentând, totodată, că volumul  este unitar: „Poezia lui se axează pe dezbaterea sentimentului, finitudine, structurile interioare ale timpului şi ale tristeţii care înconjoară, fără discuţie, această tematică. În cea mai mare parte, cartea este unitară fiindcă sentimentul pe care-l dezbate este cel al tulburării în faţa sfârşitului“.

Despre autor şi noua sa carte de versuri au mai vorbit Nicolae Sârbu, Iacob Roman, Nicolae Preda, Gabriela Şerban, Titus Crişciu, Dana Antoaneta-Bălănescu, prof.univ. Gheorghe Popovici, Ion Oprişor ş.a. La eveniment au participat şi  prieteni din Lugoj, Bocşa, Marga, poeţi reşiţeni, oameni de cultură care au răspuns la invitaţia poetului.

Onorat de prezenţa maestrului Sabin Pautza, autorul i-a mulţumit, subliniind că muzica îi dă o şansă în plus poeziei de a ieşi în lume pentru a fi cunoscută: „Îmi scot pălăria în faţa maestrului Sabin Păutza! Îi mulţumesc pentru şansa acordată poeziei, e o mare şansă, trebuie să recunosc. Dacă ieşim în stradă şi întrebăm o sută de români ce ştiu despre Vasile Militaru, poate-l ştiu cinci dintre ei, dar restul de 95 la sută, precis au ascultat măcar o dată «A venit aseară mama». Într-adevăr, muzica înnobilează o poezie“.

Pe masa de lucru a ilustrului compozitor se mai află încă două lieduri pe versurile lui Costel Simedrea.

Alexandra Gorghiu

Adaugă comentariu