Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Peste 300 de agenţi economici au fost premiaţi, la finalul săptămânii trecute, în Topul firmelor pe anul 2012.

Manifestarea organizată de Camera de Comerţ şi Industrie Caraş-Severin a ajuns la a XXII-a ediţie, iar oamenii de afaceri spun că este o adevărată aventură să faci afaceri în România. „Ei se confruntă în permanenţă cu lipsa unei strategii guvernamentale pentru România, cu lipsa predictibilităţii, cu un cod fiscal halucinant din punctul lor de vedere, tot mai stufos şi mai complicat de la un an la altul. Cu biruri, mereu mai multe şi mai mari, care afectează şi cetăţeanul de rând, dar şi omul de afaceri”, a precizat Petru Buzzi, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Caraş-Severin.

Instituţia cărăşeană a fost prima din ţară ce a organizat un Top al firmelor, cu un an înaintea celorlalte. „Noi am devansat un pic lucrurile, însă, din păcate, nu şi în ceea ce priveşte economia judeţului. În ultimii ani, lucrurile s-au mai degradat, însă nu atât încât să nu ne mândrim cu firmele care se situează în top, în ciuda poverii fiscale care le apasă tot mai greu. Este una să impozitezi o firmă cu 42,6% pe o sumă mică, şi alta e să impozitezi, cu acelaşi procent, o sumă mare”, a declarat preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Caraş-Severin. Agenţii economici consideră că fiscalitatea nu reprezintă cea mai mare povară în România, ci valoarea mică a veniturilor.

În anul 2012, din cele aproape şapte mii de societăţi comerciale în funcţiune, 789 s-au regăsit în baza de date pentru realizarea topului. Dintre acestea, mai bine de jumătate se află pe primele trei locuri în topul realizat de Camera de Comerţ şi Industrie Caraş-Severin. Unele dintre firme se află de mai mulţi ani pe locuri fruntaşe, iar altele, reprezentante a noi industrii sau servicii îşi fac apariţia. De asemenea, şase firme din Caraş-Severin se regăsesc pe locul I şi în Topul firmelor organizat la nivel naţional de către Camera de Comerţ şi Industriei a României.

La manifestare a fost prezent şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin, Ionesie Ghiorghioni, care a transmis mesajul preşedintelui acestei instituţii, Sorin Frunzăverde, dar şi Mircea Mereu, din partea Oficiului Teritorial pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii Timişoara, care a prezentat, cu acest prilej, Programul de minimis, ce va fi lansat pe data de 15 ianuarie.

„Programul şi ghidul se găsesc deja pe site-ul nostru. Accesul se poate face foarte uşor, se completează doar un formular, în care fiecare poate să îşi facă o evaluare şi un punctaj. Cei care fac producţie vor avea, desigur, prioritate, ca de altfel şi firmele care îşi desfăşoară activitatea în mediul rural, ori care vor angaja personal din rândul şomerilor”, a precizat Mircea Mereu.

Cu ajutorul acestui program, agenţii economici pot accesa până la o sută mii euro, din care 90% sunt nerambursabili, pentru dezvoltarea şi modernizarea întreprinderilor. „Criza se simte peste tot, dat mai ales în Caraş-Severin. Situația e destul de anostă și grea pentru întreprinderile mici şi mijlocii din județ. Sperăm într-un reviriment pentru 2014, sau măcar 2015-2016. Noi suntem optimiști!”, a precizat Pavel Aghescu, unul dintre agenţii economici prezenţi la eveniment.

Flavius Rotariu

Adaugă comentariu