Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Fermierii care au depus proiecte prin GAL „Poarta Almăjului” semnează săptămânile acestea contractele de finanţare.

Pornind de la nevoile şi problemele a 13 administraţii locale (Iablaniţa, Mehadia, Cornea, Lăpuşnicel, Bozovici, Cornereva, Mehadica, Domaşnea, Luncaviţa, Topleţ, Prigor, Băile Herculane, şi comuna Padeş, cu satele aparţinătoare, din judeţul Gorj), în decembrie 2011 s-au pus bazele Grupului de Acţiune Locală (GAL) „Asociaţia Poarta Almăjului”, constituit din reprezentanţi ai sectorului public şi privat. Practic, GAL Poarta Almăjului funcţionează ca o mică autoritate de management, având rolul de a selecta proiecte cu fonduri nerambursabile prin Axa 4 LEADER.

În acest context, de la constituirea sa şi până în luna iunie a acestui an, la sediul GAL Poarta Almăjului, din satul Petnic – comuna Iablaniţa, au fost depuse un număr de 31 de proiete. Pentru 14 dintre ele s-au primit deja notificările, beneficiarii urmând a semna, în următoarele 14 zile, şi contractele de finanţare, ne spune preşedintele GAL Poarta Almăjului, Victor Terteleacă.

„Este vorba despre 12 proiecte pentru tinerii fermieri, pe Măsura 112, cinci dintre ele cu o valoare de 14.000 de euro fiecare şi alte şapte, cu o valoare de 12.000 de euro. Este un ajutor binevenit pentru tinerii fermieri, pentru că nu este vorba despre nici un fel de cofinanţare din partea acestora. Banii sunt pentru ca aceşti tineri să-şi poată dezvolta şi dota propriile exploataţii agricole. Un alt proiect ce a mai primit finanţare a fost depus de Primăria Bozovici, pentru reabilitarea şi modernizarea unei şcoli, iar valoarea sa este de 40.000 de euro. Tot pentru această comună mai avem un proiect aprobat, al cărui beneficiar este o societate comercială, ce primeşte 99.000 de euro pentru achiziţionarea unui buldoexcavator, necesar în fluxul de producţie”, explică Terteleacă, acesta precizând că, în perioada următoare, se vor semna şi contractele de finanţare pentru alte 17 proiecte.

Odată cu constituirea GAL-ului s-a implementat şi un plan de dezvoltare locală, care a fost modificat, recent, cu acordul Ministerului Agriculturii. „În urma modificării strategiei de dezvoltare locală, am luat bani de la diferite măsuri, care s-au dovedit neatractive pentru beneficiari, şi am alocat fonduri pentru măsurile care au stârnit interes, precum 112, 312, 322 sau 313″, a mai precizat preşedintele GAL „Poarta Almăjului”. JCS – Roxana Bălan Nafiru

Adaugă comentariu