REŞIŢA – Un raport al conducerii OJAFIR arată că cea mai căutată submăsură din noul PNDR este cea adresată instalării tinerilor fermieri.
Fermierii cărăşeni şi autorităţile publice au depus până la acestă dată un număr de 142 de proiecte cu finanţare europeană, în cadrul Programului Naţional pentru Dezvoltare Rurală 2014-2020, potrivit datelor puse la dispoziţia noastră de către şeful Oficiului Judeţean al Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale, Nicolae Verindeanu. În topul celor mai accesate linii de finanţare se află Submăsura 6.1 – „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri“, unde au fost depuse 101 proiecte, care se află în diferite stadii de evaluare. Dintre fermierii care au depus proiecte pe această submăsură, 12 au primit deja notificările potrivit cărora au fost selectaţi pentru finanţare, urmând ca în perioada imediat următoare să aducă documentaţiile necesare pentru semnarea contractelor. Printre submăsurile cu priză la cărăşeni se numără şi 6.3 – „Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici“, pentru care s-au depus 22 de proiecte. Şi acestea se află în diferite etape de evaluare. Alte 13 proiecte au fost depuse pe Submăsura 6.2 – „Sprijin pentru înfiinţarea de activităţi neagricole în zone rurale“, şi numai două pe Submăsura 6.4 – „Investiţii în crearea şi dezvoltarea de activităţi neagricole“. În ceea ce priveşte Submăsura 4.1 – „Investiţii în exploataţii agricole“, aceasta a atras până în prezent doar un posibil beneficiar. Pe de altă parte, pe Submăsura 19.1 – „Sprijin pentru elaborarea strategiilor de dezvoltare locală“, adresată Grupurilor de Acţiune Locală, au fost depuse până acum trei proiecte, din care numai două au fost declarate eligibile.
Cât priveşte vechiul PNDR, trebuie spus că în perioada 2007-2013 s-au atras în judeţ fonduri europene nerambursabile în valoare de 199.002.390 de euro. Printre cele mai accesate măsuri se regăsesc: 141 – „Ferme agricole de semi-subzistenţă“, cu un număr de 1.555 de contracte încheiate, 112 – „Instalarea tinerilor fermieri“, cu 363 de contracte, 313 – „Încurajarea activităţilor turistice“, cu 81 de contracte, 322 – „Renovarea şi dezvoltarea satelor“, 34 de contracte, 121 – „Modernizarea exploataţiilor agricole“, 24 de contracte, şi 125 – „Îmbunătăţirea şi dezvoltarea infrastructurii legate de dezvoltarea şi adaptarea agriculturii şi silviculturii“, cu 13 contracte încheiate.