Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Filiala judeţeană a C.N.S.L.R.-Frăţia a transmis ministrului Muncii o notificare prin care a luat poziţie în legătură cu propunerea de modificare a legii 142/1998 privind tichetele de masă.

„Nu este în conformitate cu politica socială iniţiată prin această lege acum 15 ani. Sindicatul nostru este deschis la o modernizare a sistemului şi agreează atât suportul de card, cât şi cel pe hârtie existent. Cu toate acestea, modificările care sunt acum în dezbatere în cadrul Comisiei de Muncă din Camera Deputaţilor schimbă sistemul de tichete de masă, existând riscul de a modifica unele dintre principiile de bază şi de a pune în pericol sistemul în viitor”, ne-a declarat preşedintele filialei cărăşene a sindicatului, Jivomir Tovladiaţ (foto).

Potrivit acestuia, mecanismul utilizat pentru sistemul de tichete de masă ar trebui să rămână neschimbat, deoarece amendamentele ar putea duce la dispariţia sa în următorii ani, din cauza unei confuzii care se face între tichetele de masă şi intrumentele de plată. Sindicatele sprijină un nou suport cum ar fi cardul pentru tichetele de masă, dar acesta nu poate fi în niciun fel considerat un card bancar.

„În primul rând pentru că pe termen mediu acesta poate fi uşor transformat în salariu, lucru ce va distruge aceste beneficii suplimentare pentru angajaţi. În al doilea rând, în cazul în care este transformat într-un instrument de plată, acesta evident nu respecta legislaţia. Valoarea tichetelor de masă de pe carduri nu va fi diminuată cu niciun fel de comision pentru angajaţii deţinători de carduri. Toate comisioanele aferente vor trebui să fie suportate de către angajator. Ar trebui garantat dreptul fiecărui angajat de a alege în mod liber forma în care doreşte să primească tichetele de masă (adică pe card sau pe suport de hârtie), pe baza nevoilor practice”, a mai adăugat Tovladiaţ.

Flavius Rotariu

Adaugă comentariu