Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Programul „Prima casă” va deveni programul „O casă, o familie”, iar cumpărarea unei locuințe va deveni mai facilă și mai puțin costisitoare!

Comisia de buget a Camerei Deputaţilor a aprobat, marţi, propunerea legislativă pentru modificarea OUG 60/2009, iniţiată de ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, care a afirmat că programului „Prima Casă“ i se atribuie un caracter social. În ședința comisiei s-au adoptat modificări ale acestui program. Astfel, plafonul venitului maxim va fi de 4500 de lei pentru familiile fără copii și de 7000 de lei pentru cele care au copii. Beneficiile de asistență socială nu vor fi luate în calcul, chiar dacă acestea duc la depășirea sumei maxime. În acest fel, programul va putea fi accesat și de către mame singure, văduve sau persoane cu dizabilități. Toate aceste grupuri vulnerabile vor avea creditul garantat 100 la sută de stat. Avansul minim pentru cumpărarea sau construirea unei locuințe va fi de minimum 5% din valoarea acesteia, valoare care nu poate depăși suma de 70.000 de euro (echivalent în lei la cursul BNR din momentul încheierii contractului de vânzare-cumpărare sau de antrepriză). Această modificare vine mai ales în sprijinul tinerilor aflați la început de carieră care vor să își întemeieze o familie.

Mai mult, noul program va reduce cu 0,5 la sută rata dobânzii creditului garantat pentru familiile cu un copil și cu 1 la sută pentru familiile cu doi sau mai mulți copii. „Este practic un sprijin pe care dorim să-l acordăm mai ales persoanelor vulnerabile şi nu numai. Este un program cu puternică tentă socială. Per ansamblu este mult mai apropiat de nevoile societăţii”, a spus Teodorovici.

L.A.

Adaugă comentariu