ZORLENŢU MARE – Martin Cornea spune „nu” milei statului, ia taurul de coarne şi-l scutură de milioane.
Ploile de astă vară au „măturat” un zid de sprijin, câteva podeţe cu tuburi şi patru porţiuni de drum în lungime totală de 2 km. Oamenii de la Prefectură au sosit la faţa locului şi au evaluat pagubele. În urma acestei evaluări, de la Bucureşti s-a decis un ajutor pentru comună în valoare de… 3.000 de lei. „Banii ăştia ajungeau pentru trei maşini cu piatră”, spune primarul Cornea despre suma care recent a şi intrat în contul Primăriei.
Edilul n-a stat cu mâna întinsă la mai marii ţării şi a chemat un specialist. În urma evaluării făcută de acesta, a rezultat că ploile au făcut pagube de… peste un milion de euro. În consecinţă, Primăria a întocmit o documentaţie pe care ulterior a trimis-o Companiei Naţionale de Investiţii (CNI). Acum cinci milioane de lei sunt aşteptaţi să sosească în comună.
„Cu aceşti bani, vom pune asfalt pe porţiunile de drum luate de apă, vom face ziduri de sprijin, iar podeţele vor fi dalate şi vor avea zone de captare pe ambele părţi”, aflăm de la primarul Cornea. Mai vii de-acasă cu cinci milioane de lei… La final, cu ajutorul de la stat, primarul va putea umple câteva gropi de pe celelalte drumuri din comună rămase încă neasfaltate, dar pe care le are în vedere pe fonduri europene.
Consiliul Judeţean emite semnale pozitive, dar banii europeni rămân cea mai bună soluţie. De la Martin Cornea am aflat și despre recenta intabulare a drumurilor judeţene DJ 608B C-tin Daicoviciu-Zorlenţ şi DJ 587 Păltiniş-Duleu. Cum ambele trec prin comuna sa, primarul are motive să privească cu optimism spre forul judeţean care pare să aibă planuri mari în zonă. „Recent, CJ ne-a trimis un certificat de urbanism referitor la o porţiune de 1.050 m din DJ 608B, aflată în intravilanul localităţii Zorlenţu Mare. Acest drum face legătura cu satul Zorlencior. Conform documentului amintit, CJ va turna asfalt pe cei 1.050 m de drum. Am înţeles că, în prezent, are loc licitaţia”, declară primarul Cornea.
Drumurile comunei fac parte din planurile sale de viitor, iar fondurile europene îi fac cu ochiul. Aşa că au avut deja loc primele discuţii cu specialişti în domeniu. Până atunci însă, Primăria se ocupă de intabulări în cadastrul general, în prezent lucrându-se pe o porţiune la Zorlencior. În acest sens, s-a obţinut o finanţare de la stat, care s-a dovedit mai generos decât în chestiunea inundaţiilor. Concret, pentru fiecare intabulare statul dă 60 de lei, iar beneficiarul completează cu 100 de lei. Asta în condiţiile în care o firmă privată face intabulări cu minim 500 de lei.
În paralel, Primăria lucrează şi la reevaluarea bunurilor proprii, ca o măsură a unui control al Curţii de Conturi de anul trecut, în urma căruia a rezultat o diferenţă de nouă milioane de lei. „În principal, e vorba despre aducerea la valoarea reală a bunurilor din patrimoniul Primăriei. Asta presupune inventarierea şi reevaluare acestora”, explică primarul. Conform acestuia, în comună încă există obiective care nu apar în Cartea Albă. Este însă o procedură de urmat la capătul căreia se obţin extrase CF pentru tot.