Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Un bărbat în vârstă de 43 de ani din Brăila, care se afla în scop turistic la Cascada Bigăr, a fost muşcat de un şarpe, duminică, 9 iunie 2019. Nu s-a putut stabili ce specie de șarpe l-a mușcat pe brăilean, însă acestuia i s-a administrat un antiviperin.

Potrivit oficialilor Spitalului Judeţean de Urgenţă Reşiţa, acestuia i s-a administrat o doză de ser antiviperin la Unitatea de Primiri Urgenţe Reşiţa, pacientul fiind internat pe secţia ATI, unde se află şi în prezent sub supraveghere medicală. Bărbatul a prezentat fenomene inflamatorii la un deget al mâinii stângi, în urma unui tratament adecvat, starea pacientului ameliorându-se, având o evoluţie favorabilă.

Noroc că UPU Reşiţa a mai avut o doză de ser antiviperin în stoc şi a mai primit o doză în cursul nopţii de duminică, în prezent având, aşadar, o singură doză. Însă weekendul cu final nefericit pentru brăileanul care venise în Banat să-i descopere frumuseţile de netăgăduit se poate repeta oricând, pentru oricine. Asta pentru că, aşa cum semnalam şi în alte ediţii ale cotidianului nostru, şerpii se înmulţesc de la an la an şi devin tot mai agresivi. Cum sezonul viperelor e în toi, iar la ora actuală celelalte unităţi de prim ajutor din judeţ nu au decât doze expirate, Direcţia de Sănătate Publică din Caraş-Severin vine cu veşti bune, pentru a contracara panica din rândul populaţiei.

Pentru refacerea stocurilor de ser antiviperin la unităţile de primiri urgenţe şi de prim ajutor din judeţ, Direcţia de Sănătate Publică a făcut demersuri la SC Unifarm SA, care aparţine Ministerului Sănătăţii: „Din păcate, în momentul acesta nu au nici ei ser antiviperin pe stoc, a precizat purtătorul de cuvânt al DSP CS, Daniel Botgros, dar ni s-a comunicat că e vorba doar de câteva zile până când găsesc un alt producător, deci va fi de la altă firmă. Dealtfel, Ministerul Sănătăţii ne-a trimis în acest sens o adresă. Noi am făcut solicitări către spitale şi către Serviciul de Ambulanţă pentru a ne trimite necesarul de doze. Le-am cerut să specifice şi câte doze au consumat în intervalul august 2018 – mai 2019, precum şi numărul de doze de care ar avea nevoie. Practic, aşteptăm să centralizăm toate aceste date pentru o situaţie exactă, ca să putem trimite la Minister şi să primim dozele necesare pentru acest sezon, în cel mai scurt timp. Noi doar supraveghem situaţia aprovizionării spitalelor cu ser, dar nu DSP-ul face aprovizionarea. Aceasta se face direct de către spitale, pentru a nu rămâne descoperite. Din păcate, chiar acum ne-a prins sezonul viperelor cu seruri expirate, valabilitatea unei doze fiind de şase luni. Sperăm ca în câteva zile să refacem stocul pentru urgenţe“.

1 Comment

  1. exact acolo ,la Bigar acum 35 de ani am prins un sarpe de cca 1,8m ,din specia sarpele lui Esculap ,insa stiu ca sunt si vipere si scorpioni ,ar fi nevoie de panouri care sa-i avertizeze pe vizitatori

Adaugă comentariu