Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Anul 2019… la mai bine de 100 de ani de la Marea Unire, în România încă mai sunt unităţi de învăţământ care funcţionează fără apă curentă şi canalizare, având WC-urile în curte.

Deşi multe şcoli sunt dotate cu calculatoare şi imprimante, se luptă pentru titlul de şcoală europeană, verde sau digitalizată, elevii încă îşi riscă sănătatea şi chiar viaţa folosind toaletele din curte. Şi chiar dacă judeţul Caraş-Severin se află pe ultimele locuri (de această dată o poziţie pozitivă) în ceea ce priveşte situaţia grupurilor sanitare situate în curte, trei unităţi de învăţământ nu au sistem de apă şi canalizare nici în acest an şcolar. Este vorba despre Grădiniţele din Berlişte şi Milcoveni şi Şcoala Gimnazială Nr.3 Oraviţa. De asemenea, chiar ne aflăm la jumătatea anului şcolar, „mai sunt alte 19 corpuri de clădire la care au început lucrările încă din luna septembrie“, a declarat pentru Jurnal de Caraş-Severin, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Caraş-Severin, prof. Ion Moatăr.

La nivel naţional situaţia este şi mai îngrijorătoare. Aproximativ 2.400 de şcoli şi grădiniţe funcţionează fără apă curentă şi canalizare, având toaleta în curte.

În judeţul Caraş-Severin, reţeaua şcolară este formată din 430 de unităţi de învăţământ de stat, din care 130 sunt unităţi cu personalitate juridică şi 300 structuri, 142 în mediul urban şi 288 în mediul rural.