CARAŞ-SEVERIN – Directorul DSP Caraş-Severin le recomandă cărăşenilor să nu mai ia în seamă „zvonurile de pe Facebook“ şi să se informeze corect.
În România este declarată epidemie şi deja avem 30 de morţi şi peste 7.000 de bolnavi de rujeolă. Medicii avertizează că şi căldura este un mediu propice pentru transmiterea şi dezvoltarea bolii. România se apropie de o rată a vaccinării de doar 70%, în timp ce recomandarea Uniunii Europene este de 95%. La nivelul judeţului Caraş-Severin, rata de vaccinare ROR este de 80,3% în mediul urban şi 70% în mediul rural, după cum a precizat Dragoş Luca, directorul Direcţiei de Sănătate Publică a judeţului Caraş-Severin, în cadrul şedinţei Colegiului Prefectural.
„Acest procent este mai mic decât în anii precedenţi, dar mai mare decât media pe ţară. Dacă s-ar face vaccinarea, nu ar mai exista o situaţie aşa dramatică precum epidemia. Avem stoc suficient deoarece există o adresabilitate scăzută pentru vaccinare“, a declarat Luca, precizând că de vină pentru această situaţie sunt şi informaţiile din mediul virtual despre care spune că sunt doar „zvonuri pe Facebook“. În plus, celor care au dubii, directorul DSP Caraş-Severin le recomandă să meargă la medicii de familie şi să se informeze.
„Noi, în zona de vest, ne aflăm în coada epidemiei. Din totalul deceselor în Caraş-Severin, toţi au fost nevaccinaţi. Şi asta nu e ca să ne sperie, ci ca să ne motiveze deoarece nevaccinarea duce la complicaţii ale bolii“. În acest sens, reprezentaţii judeţului vor demara o campanie de informare şi vaccinare a copiilor.
„Sunt copii care nu sunt înregistraţi la medicul de familie. O soluţie este mersul din poartă în poartă, informarea. Dar poate exista cazul în care părintele să nu accepte. Nu avem ce să facem, nu avem o lege prin care să-i putem obliga“, a precizat Dragoş Luca.
Ca o concluzie, subprefectul judeţului, Sebastian Purec a declarat: „nu cunosc multe despre această situaţie dar, tot de la specialişti, ştiu că intervine ca un front atmosferic şi trece spre est. Atunci când este vorba despre copii între 3 şi 9 luni trebuie să fim mai atenţi, să intervenim“.
În Caraş-Severin, până în prezent au fost confirmate la laborator 1.053 de cazuri de rujeolă şi s-au înregistrat patru decese. Rujeola, denumită şi pojar, este o boală infecţioasă care adesea duce la complicaţii. Din 4 persoane care fac rujeolă, una are nevoie de spitalizare. Pentru 1 din 1.000 de bolnavi de rujeolă, boala este mortală. Vaccinul împotriva rujeolei protejează copiii împotriva acestei boli.