Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Suntem oameni şi toţi ne supărăm, mai mult sau mai puţin argumentat, ne înfuriem şi ne deranjeză totul în jur. Iar stările de supărare dau reacţii negative, au urmări neplăcute.

Sigur, de cele mai multe ori noi alegem să fim supăraţi şi atitudinea faţă de orice lucru, fiinţă, situaţie sau întâmplare. Dacă noi vrem să vedem într-o situaţie doar partea urâtă, aşa o vom vedea. Dacă noi vrem să ni se întâmple lucruri bune, dar numai aşteptând norocul sau intervenţia divină, înseamnă că asta este atitudinea pe care o vrem faţă de binele din viaţa noastră. Dacă ne place să ne certăm pentru orice, din orice, dacă ne place să fim atenţi doar la ce fac alţii, nu şi la ce facem noi, dacă ne place să prindem lucruri din zbor, să acceptăm realităţi în funcţie de părerea altora, nimeni nu ne opreşte. Asta este atitudinea noastră: să privim oamenii şi lucrurile, prin ochii altora. Sigur, este una greşită, pentru că părerile despre oameni doar noi ni le putem face corect; o întâmplare anume o înţelegem doar prin noi, nu prin ceea ce trăiesc alţii. Dacă ne lăsăm răniţi, jigniţi, ignoraţi, direct sau indirect, este o chestie ce ţine de atitudine, de plăcerea noastră de a poza în victime.

Superioritatea arogantă (nu vorbim aici de superioritatea meritorie), răutatea, blazarea, autoizolarea, pesimismul, bunătatea, altruismul, optimismul sunt reacţiile de moment sau îndelungate izvorâte din atitudini. Practic, atitudinea este modul de a gândi, privi şi percepe ce se întâmplă în noi şi în jurul nostru. Şi, de multe ori, atitudinea faţă de noi este oglinda perfectă a comportamentului faţă de ceilalţi. Dacă tu nu ştii să respecţi, să îl înţelegi pe celălalt, este clar că nici pe tine nu te respecţi şi nici nu poţi să te înţelegi pe tine. Iar faptul că nu mai avem răbdare pentru nimic generează atitudini pripite. Nu mai avem răbdare să ascultăm, să înţelegem, să susţinem, să privim, să simţim, să ne bucurăm. Nu mai avem răbdare să apreciem, să reuşim, să pierdem, să ne alegem drumuri, să ne aparţinem. Nu mai avem răbdare pentru noi. Însă, întodeauna avem posibilitatea de a alege. Nu putem să ne controlăm gândurile, dar atitudinea da. Pasul spre un mâine mai bun ţine de atitudine. Diferenţa dintre noi şi alţii la fel. Atitudinea este filtrul prin care percepem viaţa şi lumea. Noi alegem cum să fim în fiecare clipă. Totul ţine de atitudine. Şi întotdeauna suntem ceea ce vrem să fim.

Foto: spreschimbare.blogspot.com