Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială a demarat verificări în circa 60 de dosare ale unor familii cărăşene care au beneficiat de ajutor de încălzire în iarna trecută şi unde se pare că veniturile nu au fost declarate corect sau în totalitate.

„Dacă verificarea datelor noastre cu cele de la APIA vor dovedi venit suplimentar nedeclarat şi care, cumulat cu venitul declarat depăşeşte plafonul pentru acordarea ajutorului, se transformă în debite pe care va trebui să le recuperăm. Dar nu este vorba despre sume mari şi vorbim de ciorca 2% din dosarele pe care le-am soluţionat în iarna trecută“, a precizat Elena Solomonesc, directorul AJPIS Caraş-Severin.

În sezonul rece noiembrie 2014 – martie 2015, în județul Caraș-Severin nu au fost acordate ajutoare pentru încălzirea locuinței cu energie termică în sistem centralizat. Instituţia a acordat la finele anului 2014, pentru familiile şi persoanele singure care au fost racordate la acest sistem de încălzire, un număr de 450 ajutoare de urgență, în cuantum de 1.150.000 lei iar în luna martie 2015 au fost acordate încă 61 de ajutoare de urgență, în sumă de 138.600 lei.

Cele mai întâlnite cazuri privin eventualele debite către AJPIS sunt cauzate de neluarea în calcul a subvenţiei primite de al APIA pentru terenurile agricole. Or, aceste sume reprezintă venit şi ar trebui să fie vizate la stabilirea cuantumului venitului familiilor.

„Nu ar fi fost oportun să nu le fi acordat ajutorul pentru încălzire cazurilor respective şi să nu ajungem în situaţia de a recupera de la oamenii nevoiaşi banii respectivi? Este dificil să luăm bani de la cei care şi aşa nu o duc foarte bine“, a precizat prefectul judeţului, Nicolae Miu Ciobanu, în şedinţa de miercuri a Comitetul consultativ de dialog civic pentru problemele persoanelor vârstnice.

Potrivit procedurii, potenţialii beneficiari semnează o declaraţie pe propria răspundere care, însoţită de acte doveditoare, este depusă la primărie şi, în baza acestui dosar se acordă ajutorul. „Noi primim dispoziţia primarului şi cererea. Nu avem dreptul legal de a trece la verificări în acel moment. Avem zece zile pentru a trimite aceste cereri, în sistem centralizat, la Bucureşti. Timpul este scurt şi, altfel, am pune în pericol şi beneficiarii de bună credinţă. Suma de recuperat nu e mare şi nu avem o situaţie definitivă pentru că suntem în faza de contestaţii. Efectuăm şi anchete sociale la domiciliul acestor beneficiari după verificări încrucişate cu baza de date a APIA. E posibil ca unii să fi fost eligibili cu tot cu veniturile din subvenţii. Abia atunci când intenţia de nedeclarare a veniturilor e dovedită aplicăm executarea“, a explicat Elena Solomonesc.

Cele mai multe ajutoare pentru încălzirea locuinţei cu lemne au fost acordate pentru beneficiari din Oraviţa (520), Anina (329), Moldova Nouă (292) şi Bocşa (233). În mediul rural, cele mai multe ajutoare cu lemne au fost acordate la Dognecea (165), Ciuchici (159) şi la Ciclova Română (149).