Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Partenerul european „Algoos“ oferă o serie de oportunități prin programul „Erasmus“ al UEM Reșița. Acest program contribuie la perfecționarea competențelor profesionale și la dezvoltarea personală, bursele asigurând stagii de practică internațională la diverși parteneri cu care Universitatea Eftimie Murgu a încheiat acorduri de colaborare.

În data de 16 noiembrie, de la ora 14.00, în sala Multimedia din corpul D sunt așteptați toți studenții interesați de burse pentru un asemenea stagiu de practică în Grecia, indiferent de specializare.

„Va fi o prezentare a posibilităților de practică în domeniul turismului în principal – ne-a informat de la biroul „Erasmus“ asist.univ.drd. Alina Bosânceanu, dar și alte domenii pe care partenerul nostru le pune la dispoziție în toată Europa. Pot veni toți studenții universității noastre, dar mai nou, pot veni și cei din ultimul an, pentru a se înscrie pentru vara viitoare, ca absolvenți. Recent, s-a creat oportunitatea ca în primul an după absolvire, studenții să beneficieze de un stagiu de pregătire la o firmă, în domeniul în care au terminat. Ei pot efectua aceste stagii încă din al doilea semestru, la vară sau anul viitor în toamnă, deci fiecare poate alege. Perioada minimă pentru care pot beneficia de bursă este de trei luni, dar sunt și stagii până la un an“.

Despre oportunitățile care li se deschid studenților prin efectuarea stagiilor de practică în diverse țări europene, Alina Bosânceanu a precizat că acestea se referă în primul rând la dobândirea unei experiențe internaționale, care îi ajută la angajare, dar și la dezvoltarea personală: „Sunt mult mai deschiși, au mai mult curaj, reușesc în aceste stagii să-și descopere noi abilități, noi deprinderi pe care mulți dintre ei nici nu le bănuiau, doar pentru că este un alt mediu, ies din zona de confort, fiind împinși cumva să vadă ce pot să facă nou atât în partea de studii, dar și în cea practică. De asemenea, pot să-și facă noi prieteni, unii devin mult mai sociabili și pot să facă față provocărilor de la locul de muncă mult mai ușor, fiindcă sunt obișnuiți să treacă de la un mediu la altul, la fel și în condiții de stres. Uneori îi pot ajuta chiar ei pe cei de la locul de muncă să se adapteze noilor provocări pentru că și ei, la rândul lor au fost ajutați“.

Spaima care s-a încetățenit în România că, odată plecați în străinătate pentru un asemenea stagiu, tinerii nu se mai întorc, seduși de mirajul firmelor internaționale, nu este valabilă pentru UEMR decât în mică măsură, până în prezent doar două asemenea cazuri fiind semnalate. Studenții reșițeni revin, de regulă, după un număr de ani, pentru că cunosc zona și, probabil și angajatorii.