BERLIŞTE – Drumul judeţean 573 A e praf iar dispensarul din Berlişte nici măcar nu apare în inventarul public. Astfel se conturează două dintre priorităţile primarului Nicolae Orăvicean.
Opinia sa, cum că „în Caraş-Severin, drumurile judeţene sunt proaste, foarte proaste şi extrem de proaste” întăreşte declaraţiile formulate recent de primarul de la Sasca Montană. Conform „clasificării” lui Orăvicean, comuna pe care o conduce ocupă un respectabil loc în… ultima categorie. Iată de ce Primăria a depus, pe PNDR 2007-2013, un proiect în valoare de un milion de euro pentru modernizarea unui drum agricol în lungime de 10 km.
Acesta va scoate utilajele agricole de pe drumul judeţean, urmând a devia circulaţia prin spatele satelor Iam, Milcoveni, Berlişte şi Rusova. Aşadar, o adevărată „centură” a celor patru sate care, fără îndoială, va căpăta întrebuinţări diverse. „Drumul judeţean 573A pleacă de la Nicolinţ şi iese la Greoni. E foarte rău, dar cel mai deplorabil e la Berlişte. La noi au rămas doar rămăşiţe de asfalt, întrucât firmele care au lucrat la drum au scos asfaltul vechi în intenţia de a pune altul nou. A rămas însă doar intenţia, iar noi suntem în pericol ca, în comună, să nu mai circule microbuze sau transportul celor care lucrează în alte părţi”, declară primarul despre actuala „buclă” de drum judeţean aducător numai de bucluc. Iată cum drumul agricol care urmează să fie modernizat va deveni o soluţie pentru circulaţia în zonă. Lucrările propriu-zise vor începe în perioada imediat următoare, iar speranţa primarului Orăvicean este ca drumul să fie gata până la sfârşitul anului.
Dacă drumul judeţean este deplorabil, „dispensarul este de-a dreptul jalnic” în exprimarea primarului. Opinia sa confirmă încă o dată problemele sistemului de sănătate cu care judeţul se confruntă şi despre care Jurnal de CS a mai scris.
În perioda interbelică, la Berlişte funcţiona un centru de sănătate care dispunea de sală de aşteptare, farmacie, cabinet stomatologic, medic pediatru, medic pentru adulţi, sală de naşteri, baie comunală, locuinţă pentru medic, curte, parc. Astăzi au rămas doar amintiri despre vremuri de demult şi dorinţa primarului ca actualul dispensar să redevină centrul de sănătate care să fie măcar jumătate din ceea ce a fost cândva.
„Cam 60.000 de euro ar fi necesari pentru acest obiectiv. Documentaţia e gata, urmează să găsim sursa de finanţare. Vom depune documentaţia fie pe Grupul de Acţiune Locală „Călugăra”, din care comuna noastră face parte, fie pe PNDL”, aflăm de la primar. Marea problemă este însă alta. Pentru a putea derula investiţia, Primăria trebuie să fie proprietar al clădirii. Ori aceasta nu apare nici măcar în inventarul public al comunei, chiar dacă imobilul există din 1923. „Dispensarul nu apare în acte ca fiind al comunei deoarece, din 2002 încoace, Consiliul Judeţean n-a mai făcut nimic în sensul acesta. Iar noi ne vedem nevoiţi ca mai întâi să intabulăm clădirea. Suntem în derulare cu această procedură şi aşteptăm ca cei de la OCPI să-şi îndeplinească atribuţiile”, a încheiat primarul Orăvicean.
Reţinem din declaraţia sa că, în comună, sunt şi alte clădiri aflate într-o situaţie similară. Primăria are în vedere şi reabilitarea şcolilor şi căminelor culturale, clădiri pe care, înainte de toate, trebuie să… le aibă în proprietate. Despre aceste aspecte vom reveni într-o ediţie viitoare.