Caraş-Severin, Romania

BĂILE HERCULANE – Asta datorită bazelor de tratament luate vara cu asalt de turiştii din întreaga ţară, dar şi de pensionarii cărăşeni.

Arătată cu degetul şi hulită de toată lumea pentru starea deplorabilă în care a ajuns, de la localnici, simpli cetăţeni şi turişti, până la VIP-uri şi politicieni, staţiunea Băile Herculane rămâne, totuşi, între preferinţele multor români care-şi găsesc leacul în apele miraculoase care au tratat cândva feţe regale. Cei mai mulţi întreabă de hotelul Roman care, până nu demult, era în relaţie contractuală cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate. Din păcate, aşa cum a precizat directorul economic al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate, Mirela Zeman, contractul cu această unitate hotelieră a fost reziliat de la 1 martie, pentru că „le expirase autorizaţia de funcţionare. Societăţile de turism balnear din staţiunile balneoclimaterice trebuie să fie autorizate de către Ministerul Sănătăţii. La hotelul Roman, aparţinând Societăţii Casito Turism, s-au făcut câteva modificări în structura bazei de tratament şi s-a întârziat cu depunerea documentaţiei la M.S., motiv pentru care, la momentul contractării, nedeţinând autorizaţie de funcţionare valabilă, ne-am văzut nevoiţi să refuzăm contractarea cu acest furnizor. Între timp şi-au obţinut autorizaţia de funcţionare, au fost şi evaluaţi de către comisia de evaluare de la nivelul judeţului. Aşteptăm să vedem dacă îşi doresc, în continuare, să fie în relaţie contractuală cu noi sau vor aştepta un nou termen de contractare, anul viitor“.

Pe lângă baza de tratament de la hotelul Roman, care momentan nu oferă servicii medicale cu bilet de trimitere de la medicul specialist, alte baze de tratament care au contractat servicii cu CJAS CS sunt în Complexul Cerna – cele două hoteluri Dacia şi Domogled şi la hotelurile Diana şi Afrodita. Practic, din cei nouă furnizori din judeţ care oferă servicii pentru recuperare medicină fizică şi balneologie, patru sunt la Herculane: „Dacă anul trecut am avut mai puţini furnizori în contract cu noi, mai precizează Zeman, numărul acestora a crescut în 2018, prin revenirea în relaţie contractuală a doi furnizori mari din staţiunea Băile Herculane. Bugetul este şi el mai mare, conform legislaţiei având posibilitatea să intervenim pentru a da sume consistente în perioada de vară acestei staţiuni, însă mai puţin pentru perioada de iarnă, când adresabilitatea e mai scăzută“.

De ce Herculane? Pentru că staţiunea se bucură de ape termale de mare adâncime aduse la suprafață cu o compoziţie chimică variată, acestea fiind sulfuroase cu grad scăzut de radioactivitate. Se adaugă climatul mediteraneean şi ionizarea negativă a aerului cu multiple efecte benefice asupra organismului, respectiv restabilirea parametrilor respiratori şi circulatori, creşterea rezistenţei organismului la efort şi stres, restabilirea stării de confort biologic. Cât priveşte baza de tratament, aceasta dispune de aparatură specializată, principalele boli care se pot ameliora fiind cele ale sistemului nervos, ale aparatului locomotor (în special reumatismele). Există, de asemenea, posibilități de tratare a afecțiunilor digestive prin cură la izvoare, a afecțiunilor oculare, metabolice şi de nutriţie.