Sub pretextul tranziţiei, al crizelor, al integrărilor sau al aderărilor, de fiecare dată s-au găsit pretexte bune pentru umflat preţurile. Chiar şi de sărbători, când străinii se calcă-n picioare la cozi infernale pentru mari reduceri, la noi e taman invers: totul se scumpeşte.
Problema e că după ce trec sărbătorile, comercianţii uită să readucă preţurile la cota de dinainte. Acum însă, după ce românii sunt obligaţi să pompeze în accize pentru a acoperi găurile negre din bugetul statului, preţurile s-au umflat din nou. De această dată, potrivit
statisticilor, majorările nu sunt decât de vreo 7%, în medie, zahărul suferind o scumpire cu doar 4%. O nimica toată, am putea spune, dacă n-am vedea şi realităţile din rafturi sau de pe tarabe. Şi acum ne vom referi, în general, la produsele care aveau preţuri mici, aşa cum sunt şi buzunarele cărăşeanului de rând.
Uleiul săracului, adică produsul cel mai ieftin şi de cea mai proastă calitate, care înainte de valul de scumpiri putea fi găsit la 3,7-4 lei, a ajuns acum la 6,7 lei, în timp ce zahărul, de la 3,7-4,2 lei, costă 5 lei. Sub acest preţ nu găsiţi nici măcar acel zahăr ieftin de dinainte, cu tot felul de impurităţi, care era 2,9 lei.
Orezul s-a scumpit de la 3,2-3,6 lei la 4,5-5 lei, iar cartofii de la 0,8-10-15 lei, cât erau în toamnă, au ajuns la 2,5 de lei dacă sunt mai mici, sau chiar 3-3,6 lei, dacă sunt ceva mai răsăriţi. Nici fasolea nu mai e 5 lei, ci 6, iar preţul laptelui la pungă a ajuns de la 1,7 la 2,3 lei. Minim!
Şi la capitolul brânzeturi s-au înregistrat creşteri care se opresc undeva în jurul a 10-15%, iar o reşiţeancă ne-a spus: „Conopida… nici nu te atingi de ea, că e mai scumpă decât sparanghelul! Dacă înainte era 2-2,5 lei, maxim 3 lei kilogramul, dacă era frumoasă, albă, este acum 8 lei, chiar şi dacă este mucegăită. În vreme ce sparanghelul e doar 5 lei“.
Făina albă s-a scumpit cu 1-1,5 lei pe kilogram, iar preţul cepei s-a majorat de-ţi vine să plângi, de la 1,8-2 lei, la 3-3,5 lei. La un astfel de tablou al greutăţilor pe buzunarele fiecărei familii nu-ţi mai rămâne decât să mănânci ciuperci. Sau nici alea, că până şi ciupercile champignon s-au scumpit de la 6 la 10 lei pe kilogram…
Antoniu Mocanu