Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Actorii de pe piaţa imobiliară cărăşeană consideră că lipsa oscilaţiilor de preţ a dus la creşterea tranzacţiilor.

Un trend consecvent ce a început în toamna anului trecut a dus la stabilizarea preţurilor pentru achiziţia unui apartament, iar vânzările au crescut graţie impulsului dat de programul „Prima Casă„.

„E mare lucru pentru noi stabilizarea preţurilor pe acest segment. De la începutul anului şi până acum, nu au fost diferenţe semnificative, şi asta a dus la o angajare pe piaţă a vânzătorilor, în concordanţă cu încrederea cumpărătorilor. Prin urmare, începutul verii a semnalat o creştere a tranzacţiilor care, deşi nu a reprezentat un boom al vânzărilor, a readus accesibilitate. Astfel, neexistând suprize, au existat şi proprietari care au vândut două sau chiar trei apartamente”, ne-a declarat Dan Nănuţ, managerul unei agenţii imobiliare cărăşene. Agenţii imobiliari consideră că este mult mai facil pentru cumpărători să bugeteze investiţia într-un imobil, accesând astfel şi credite bancare, fără să fie surprinşi de diferenţe mari de preţ pentru acoperirea cheltuielilor ulterioare.

„Ba chiar a revenit intenţia cărăşenilor de a vinde apartamentele cu două camere pentru a se extinde la unul cu trei. Vârful de preţ şi tranzacţii, în acest an, a fost susţinut de către programul «Prima Casă», la începutul acestei veri, dar şi aşa, diferenţele nu au fost sesizabile nici pentru cumpărători, nici pentru vânzători. Cele mai multe solicitări au fost pentru achiziţia apartamentelor cu două camere”, a explicat Nănuţ.

Preţurile apartamentelor cu două camere s-au stabilizat în jurul a 17.000 – 22.000 de euro, valoarea fiind dată de zona în care acestea sunt situate şi de amenajările pe care le-au făcut proprietarii. „Cerere este şi pentru garsoniere, dar cele mai multe tranzacţii vizează apartamentele cu două camere, acestea fiind convenabile pentru cumpărători. Starea economică se reflectă fidel în acest segment pentru că există un procent de 30% dintre cumpărători care plătesc cu banii jos. Vânzarea garsonierelor se face cu preţuri cuprinse între 8.000 şi 12.000 de euro, cele cu trei camere pleacă de la 22.000 de euro şi ajung 30.000, pentru că, de exemplu, în Reşiţa, un apartament în centru, pe lângă zona bună, are şi 100 de metri pătraţi, spre deosebire de cei doar 60 de metri pătraţi ai unuia situat în Govândari. Desigur că este important şi etajul unde este situat, existenţa unei centrale termice sau podele laminate, şi de aceea preţul variază. Dar, în general, majoritatea imobilelor scoase la vânzare au asemenea facilităţi, undevala 70%”, a mai precizat Nănuţ. Datele statistice arată o creştere semnificativă a cererilor pentru închiriere, iar costurile pleacă de la 80 de euro pe lună pentru o garsonieră, 100-150 de euro pentru un apartament cu două camere, iar cererile pentru trei camere sunt de o pondere destul de scăzută, costul lunar fiind de până la 250 de euro. „Au revenit pe piaţă cumpărătorii de case, cei care s-au abţinut o bună bucată de timp. Ideea principală este aceea că, nici până la finalul acestui an şi nici în următorii doi nu vor fi mari schimbări pe piaţa imobiliară cărăşeană”, a mai amintit agentul.

Flavius Rotariu

Adaugă comentariu