Caraş-Severin, Romania

IABLANIŢAPentru sătenii din Petnic şi Globu Craiovei, cadoul de sărbători a fost darea în folosinţă a reţelei de canalizare. Aceasta a fost introdusă încă din 2013, graţie unui proiect european. Este vorba despre o reţea dotată cu staţie de epurare care deserveşte ambele localităţi. Cum proiectul iniţial nu prevedea şi branşarea gospodăriilor, a fost necesară derularea unui alt proiect pentru ca oamenii să se bucure de confort.

Două noi proiecte sunt priorităţile pentru anul viitor. Unul a demarat încă din toamnă. Concret, Primăria a întocmit un proiect în valoare de 1,6 milioane lei pe care l-a depus la Guvern în 2015. Cu bani de la Executiv, s-a realizat extinderea cu 1,5 km a reţelei iniţiale şi racordarea gospodăriilor la aceasta. De la primarul Petru Haţegan am aflat că, de puţin timp, reţeaua de canalizare a satelor Petnic şi Globu Craiovei a fost dată în folosinţă.

În vederile Primăriei se află introducerea confortului şi în centrul de comună. De aproximativ două luni au demarat lucrările la introducerea reţelei de apă şi a celei de canalizare la Iablaniţa. Conform primarului, lungimea celor două reţele este de 7 km, reţeaua de canalizare fiind prevăzută şi cu staţie de epurare. Este vorba despre o investiţie de 6,6 milioane lei, finanţată 75% de Administraţia Fondului de Mediu şi 25% de Primărie. Asta înseamnă un efort considerabil din partea factorilor locali. Era însă cam singura variantă viabilă, întrucât sacul cu bani europeni rămâne închis şi pentru Iablaniţa din cauza criteriului populaţional. „Cum comuna are sub 2.000 de locuitori, nu am putut atrage bani europeni. Am acceptat această variantă şi deocamdată ne-am descurcat. Recent am plătit prima tranșă, în valoare de 250.000 de lei. Sper să ne descurcăm şi să nu fie nevoie să facem credit”, declară primarul Haţegan.

Confortul în centrul de comună este aşadar primul obiectiv important pentru anul viitor. Al doilea vizează drumurile din Globu Craiovei, pentru care Primăria a depus recent un proiect pe masa AFIR. Conform primarului Haţegan, valoarea acestuia este de un milion de euro şi urmăreşte reabilitarea tuturor drumurilor din sat, drumuri în lungime de 6 km. Iar semnalele din partea AFIR sunt îmbucurătoare. „Proiectul depus de noi a obţinut 46 de puncte. Am înţeles că bani sunt şi că proiectul se află în vederile celor de la AFIR pentru a primi finanţare”, încheie primarul Haţegan.