REŞIŢA – Conducerea Casei de Sănătate încearcă să găsească soluţii, împreună cu furnizorii de servicii, pentru problemele unităţilor sanitare. Asta înseamnă deplasarea în teren, cum au fost recentele întâlniri de lucru cu echipele manageriale ale spitalelor din Caransebeş, Reşiţa şi Moldova Nouă, următoarea pe listă fiind cea din Oraviţa.
La prima conferinţă de presă susţinută de noul manager al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Caraş-Severin, Nicolae Drăgan, acesta a radiografiat situaţia existentă la acest moment în judeţ şi a concluzionat: „Împreună cu colegii mei, am avut discuţii care s-au derulat pe toate palierele, atât din punct de vedere economic, cât şi din punct de vedere medical. Situaţia acestora, din punct de vedere financiar, la unele se stă rău, la altele foarte bine“.
Cât priveşte criza anestezicelor de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Reşiţa, aceasta a fost depăşită, în urma verificărilor Corpului de Control, conducerea spitalului fiind sancţionată cu un avertisment: „Vineri a sosit şi cel de-al doilea medicament. În momentul de faţă SJU poate să opereze la capacitate maximă. Am dat un avertisment conducerii spitalului, datorită faptului că există o neconcordanţă între solicitările secţiilor şi aprovizionarea pe care trebuie s-o facă angajaţii acestei unităţi. Sperăm să nu mai întâmpinăm greutăţi“, a precizat Drăgan.
Referitor la alte evaluări privind contractarea serviciilor medicale, Drăgan a trecut în revistă situaţia existentă la toate unităţile, informaţiile detaliate fiind expuse de colegii din echipa managerială. Potrivit unei informări sintetice, centrele de permanenţă au primit banii în urma suplimentării din luna iunie a bugetului de la Guvern, deci nu se mai pune problema sistării serviciilor medicale. De asemenea, Drăgan a menţionat că în privinţa medicinei de familie nu există probleme ca în alte judeţe, însă sunt câteva localităţi unde nu sunt medici de familie, împreună cu DSP încercându-se şi această acoperire. Localităţile deficitare la acest capitol sunt Ciudanoviţa, Gârnic, Goruia, Brebu Nou, Domaşnea, Marga, va fi şi Ezerişul, asta pentru că din ce în ce mai puţini medici tineri aleg medicina de familie. Întrucât rezidenţii câştigă în prezent bine, pentru ei e mai atractiv să se îndrepte către o specializare. Şi la farmacii se stă bine, asiguraţii neîntâmpinând probleme, întrucât instituţia a achitat medicamentele. Dacă în linii mari lucrurile decurg în parametri normali, preşedintele director general a spus că, totuşi, există carenţe serioase la capitolul îngrijiri medicale la domiciliu, asta pentru că nu s-a prezentat nici un furnizor la contractare, dar sunt doi furnizori care efectuează consult la domiciliu. Nici la programele naţionale pentru diabet sau afecţiuni renale nu sunt probleme, deoarece acestea sunt finanţate de Ministerul Sănătăţii.
Detaliat, directorul executiv în relaţii contractuale, ec. Mirela Zeman şi medicul şef al CJAS CS, dr. Ilie Laurenţiu Mărţuică, au expus în cifre şi date exacte toate aceste concluzii, pe care le vom prezenta în ediţiile viitoare ale cotidianului nostru. Medicul şef Laurenţiu Mărţuică a făcut o informare despre actul medical în spitalele din judeţ, prezentându-şi concluziile în urma discuţiilor avute cu medicii din spitalele vizitate. „I-am făcut să înţeleagă cât de importantă este prescrierea pentru pacient. De anul acesta, în condiţiile în care actul medical nu este finalizat şi printr-o prescriere la externare, pentru fiecare caz identificat în timpul unui control ulterior se aplică o penalizare directă medicului curant, de 200 de lei“.
Vom prezenta pe larg într-un număr viitor şi alte măsuri şi soluţii la problemele legate de actul medical, medicul şef pledând, în principal, pentru spitalizarea de zi, nu cea continuă, care necesită costuri suplimentare şi poate favoriza infecţiile spitaliceşti, care există, dealtfel, în toate spitalele din lume.