REȘIȚA – În repetate rânduri, în şedinţele moderate de Instituţia Prefectului, reprezentanţii Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate au arătat că spitalele cărăşene (dar situaţia se regăseşte şi la nivel naţional) sunt supradimensionate. Sună paradoxal, în condiţiile în care mai există perioade în care unele paturi sunt împărţite şi de câte doi pacienţi.
Reprezentanţii CAS au explicat faptul că aproape 70% dintre pacienţii internaţi nu ar trebui să se regăsească acolo, ci ar fi putut fi trataţi pe spitalizarea de zi. Potrivit definiţiei acestei autorităţi, „asistența medicală spitalicească în regim de spitalizare de zi cuprinde îngrijiri de tip acut și îngrijiri de tip cronic și se acordă cu respectarea următoarelor criterii de internare: urgenţe medico-chirurgicale, ce necesită supraveghere medicală până la 12 ore în condițiile stabilite în norme; diagnosticul şi/sau tratamentul nu pot fi monitorizate în ambulatoriu“. Ca atare, unitatea spitalicească ar efectua economii şi s-ar degreva atât medicii cât şi numărul de paturi.
O altă motivaţie ar fi cea explicată de Direcţia Județeană de Sănătate Publică. „În evidenţele noastre sunt 1.743 de paturi în total la spitalele din județ şi 76 sunt pentru spitalizarea de zi. Sunt 53 la Reşiţa, 15 la Caransebeş şi opt la Oţelu Roşu. În fapt, spitalizarea de zi s-a introdus pentru motivul că sunt afecţiuni care nu necesită neapărat internarea în spital, sau există cure care se fac pe parcursul unei zile. Lumea judecă internarea de zi din punct de vedere economico – financiar. Noi considerăm că nu acest motiv e primordial şi nu acesta este scopul spitalizării de zi, chiar dacă dorim scăderea costurilor. Suntem interesaţi, în schimb, să reducem contactul pacientului cu secţiile spitalului pentru a nu contacta germenii specifici şi să li se agraveze bolile mai «simple» pe care le au. Lumea a înţeles foarte greu acest concept şi la început nu s-a folosit această resursă de către manageri. E adevărat, nici legislaţia nu era aşa de strictă, nu se preciza concret locaţia paturilor pentru spitalizarea de zi. Din discuţiile cu managerul Spitalului Judeţean am aflat că există chiar un rulaj şi un indicator foarte bun pe acest segment, ceea ce va duce şi la o nouă strategie. Sunt şi centrele de permanenţă oarecum pe acelaşi mod de lucru. Le avem la Anina, Bocşa, Bozovici, Soceni şi Căvăran“, ne-a declarat dr. Dragoş Luca, directorul Direcţiei de Sănătate Publică din Caraș-Severin.