Caraş-Severin, Romania

BOCȘA – Cât este de ușor să fim oameni buni? Ne spun zâmbind elevii de la Liceul „Tata Oancea”.

Trei săptămâni au muncit tinerii în așa fel încât Crăciunul să fie pentru toți. Însoțiți de preotul Ciprian Costiș, au vizitat copiii și bătrânii din oraș cu care soarta a fost mai puțin darnică. Apoi multă muncă de organizare și promovare pentru ca totul să iasă perfect. Au fost la radio și tv, dl. director Florentin Lupulescu i-a susținut continuu, ba s-a alăturat eforturilor elevilor și Dan Mirea, directorul artistic al Teatrului de Vest din Reșița.

A venit și seara cea mare a balului caritabil, cu emoții la fel de mari pentru cele șapte perechi de concurenți, cu Dj Crazy, adică Ciprian Urlică, la sunet și lumini, cu magicianul Valentin Neacșu sosit cu gemantanul de giumbușlucuri, cu stand-up comediantul Gabriel Gherghe gata să-și spună „oful”, cu Moș Crăciun ca invitat supriză, cu Ionuț Popovici, nr. 2 în județ, și Laura Sgaverdia, șefa de la Radio Reșița. Dar și cu un mare absent, directorul Florentin Lupulescu pe care chestiuni de ultim moment l-au ținut departe de elevii pe care i-a susținut neîntrerupt.

Sala se umple și totul poate să înceapă. Cântă Anca Mihai, elevă în clasa a X-a B, și nu putem scrie decât atât: frumusețe, sensibilitate, emoții. Apoi curg probele, care mai de care mai haioase, și pedepsele pe măsură. Iată și o declarație de dragoste rostită cu foc în fața sălii pline: „Ești negru ca noaptea, dar ochii tăi strălucesc ca două stele. Te iubesc!”. Când a auzit-o pe-asta, bietul băiat se albise instantaneu mai ceva decât cămașa de pe el. Dar a văzut cineva dragoste fără năbădăi? Să nu credeți că n-au sărit scântei chiar dacă era balul de Crăciun.

Ba a ieșit cu bătaie! Da, la final, când ursuleții de pluș zburau spre sală direct din sacul moșului, prezent pe scenă pe toată durata balului. I-a venit rândul și lui Gabi Gherghe să „colinde” în stilu-i caracteristic după care s-a gândit și moșul să nu plece fără să spună și el două vorbe. „Vreau să aplaudați acești copii care au muncit atât de mult și care m-au făcut să mă simt din nou copil. Așa se întâmplă în fiecare zi când sunt în mijlocul lor. Adevărata răsplată va veni atunci când vor aduce un zâmbet pe chipul unui copil sau o lacrimă de fericire în ochii unui bunic. Sărbători fericite!”, a spus moșul după ce și-a arătat „adevărata față”. Era Florentin Lupulescu, directorul pe care toți îl puseseră absent.

Juriul, format tot din elevi, a acordat titluri de Miss și Mister Spiriduș, Miss și Mister Ren, Miss și Mister Crăciun. Mesajul elevilor e simplu: a fi și om, și bun, nu e greu. În cuvinte a spus-o Dan Mirea, dar în fapte au vorbit elevii de la „Tata Oancea”.

Crăciunul se apropie, luminile au pus străpânire pe centrul Bocșei. După sărbători, viața va reveni la normal cu emoții la română pentru elevi și cu greutățile pe care le știm cu toții. Acum însă spiridușii ne șoptesc în suflet cât de ușor poate fi să fim buni. „Vă iubesc și vă îmbrățișez pe toți!”, a mai spus Florentin Lupulescu. Apoi a plecat înconjurat de spiriduși.