Caraş-Severin, Romania

CĂRBUNARI – Tabăra internaţională de speologie, organizată în fiecare an în Caraş-Severin, reuneşte reprezentanţi ai genului.

Peste 20 de speologi au răspuns invitaţiei lansate de către membrii Asociaţiei Speologice Exploratorii (ASE) de a se întruni în vederea cercetării formaţiunilor carstice din zonă.

„Participă, pe lângă membri ai ASE, angajaţi ai Institutului de Speologie Emil Racoviţă din Bucureşti, reprezentanţi ai Asociaţiei Devon din Cehia (cu care avem colaborări de mai bine de un an de zile), şi membri ai Asociaţiei Speo Caraş din Oraviţa. Pe perioada taberei, principalul obiectiv se leagă de desoperirea a noi peşteri, de explorare a acestora, şi, evident, de inventariere şi cartare a lor, pentru a avea o hartă pentru zona Cărbunari – Sasca Montană – Cheile Nerei”, ne-a declarat Bogdan Bădescu, preşedintele Asociaţiei Exploratorii.

Cercetătorii vor monitoriza, adiacent principalului obiectiv, şi segmentul avifaunistic al zonei. „În toate cavităţile descoperite vom avea şi acţiuni de inventariere a speciilor de chiroptere (lilieci), iar când se lasă seara vom realiza transecte (trasee de migraţie sau zbor) în zone de pădure, pe Cheile Nerei, pe Valea Boiştei, Valea Şuşara. În acest fel, vom putea ca, la finalul taberei, să realizăm o hartă de distribuţie a chiropterelor din zonă, pe diferite specii în acest perimetru carstic”, a mai amintit Bădescu.

Tabăra se va încheia duminică, dar, pe parcursul verii şi până toamna târziu, vor mai sosi în Caraş-Severin speologi din Serbia, Belgia sau Franţa, pentru a continua întocmirea bazei de date ce a demarat odată cu tabăra ce se desfăşoară zilele acestea.

Flavius Rotariu

Adaugă comentariu