Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Un sfert de secol pentru piaţa imobiliară a reprezentat dezvoltarea unor afaceri cu sume importante.

Diferenţa între preţul unui apartament în 1990 şi cel de astăzi este categorică. La scurt timp după 1989, pornind de la sentimentul de proprietate care crescuse puternic înaintea acestui an, un apartament se cumpăra de la stat cu aproximativ 8.000 de dolari, în timp ce pe piața actuală un apartament similar costă zeci de mii de euro. Piaţa imobiliară a anului 1990 era una marcată de celebrele anunţuri „schimb locuinţă”, dar şi de apariţia primelor anunţuri de vânzare a apartamentelor.

Cine a ştiut atunci să se descurce a făcut, peste ani, bani buni. Statul a scos la vânzare apartamentele din fondul locativ propriu, iar cei ce le locuiau cu chirie puteau să le cumpere. Cea mai fierbinte noutate legată de imobiliare a reprezentat-o apariţia Decretului nr. 61/1990 – vânzarea locuinţelor către populaţie, prin care se puteau cumpăra apartamente de stat construite până la data de 31 decembrie numai de către cei care le locuiau. Preţurile erau date de vechimea apartamentelor, respectiv cele construite înainte de 1977 şi cele după acest an. La data de 19 februarie 1990, un curs valutar oficială spunea că un dolar SUA valora 20,94 lei, iar o marcă germană era 12,46 lei. Deci, un apartament de 65 de metri pătraţi pornea de la 7.200 de dolari.

Tot atunci apăreau la mica publicitate şi primele anunţuri referitoare la vânzarea de asemenea locuinţe pe piaţa liberă, cu preţuri în jur de 19.000 – 20.000 de dolari americani. Piaţa imobiliară a culminat cu anii 2006-2008, când preţurile la care se făceau tranzacţiile erau uneori mult peste valoarea în sine a imobilului.

„E adevărat, primii ani de după Revoluţie au reprezentat demarajul tranzacţiilor imobiliare, cu toate că, la început, se mergea pe schimburi. Evaluarea imobiliarelor era încă la început şi puţini erau cei care punctau în afara preţului impus de stat, acei 7.000 – 8.000 de dolari. Cea mai intensă perioadă a avut apogeul în 2007, când un apartament cu trei camere în zona centrală a Reşiţei ajungea la 60.000 de euro, unul cu două camere – 45.000 de euro, iar unul cu o cameră, culmea, chiar şi la 25.000 de euro, cel mai mare preţ raportat la spaţiul util. În funcţie de utilităţi şi de zona în care este situat, un apartament cu o cameră pleacă, în general, de la 10.000 de euro, iar unul cu patru camere, în zonă bună şi cu dotări ieşite din comun poate ajunge la peste 45.000 – 50.000 de euro“, ne-a declarat Dan Nănuţ, manager pe piaţa imobiliară din Caraş-Severin şi Timiş. Acum însă, potrivit agenţilor imobiliari cărăşeni, piaţa s-a stabilizat, iar preţurile, cu mici oscilaţii, sunt cam aceleaşi de mai bine de doi ani de zile.