Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Asta spunea joi preşedintele CJ, Sorin Frunzăverde, vizavi de regionalizarea ţării, act ce nu trebuie privit ca o federalizare.Joi, în cadrul unei conferinţe de presă, Sorin Frunzăverde a prezentat mai amplu unul dintre subiectele importante discutate în şedinţa CDR Vest, desfăşurată acum două zile la Reşiţa: regionalizarea.

Mai exact, şefii judeţelor Caraş-Severin, Timiş şi Hunedoara au discutat despre punerea la punct, în cel mai scurt timp, a unui proiect de modificare a legii privind dezvoltarea regională.

„Nu suntem de acord cu ceea ce există acum. Noi trebuie să facem un proiect care să anticipeze apariţia regiunilor, fără desfiinţarea judeţelor. Regiunea, ca şi unitate administrativ-teritorială, trebuie să preia din atribuţiile ministerelor, iar bugetarea trebuie să se realizeze altfel, pentru ca doar 10 la sută din resursa financiară să ajungă la ministere. Regionalizarea despre care vorbim acum, regăsită în toată Europa Unită, înseamnă europenizarea mult clamată. Viitorul guvern, printre altele, va trebui să aibă ca şi priorităţi modificarea Constituţiei şi reorganizarea teritorială. Nu vorbim de federalizare, nu are sens să devenim vânători de vrăjitoare. Vorbim de regionalizare, adică de debirocratizare. Ideea de regiune nu mai sperie pe nimeni“, a precizat Sorin Frunzăverde.

Nina Curiţa