Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Preşedintele organizaţiei municipale a Uniunii Naţionale pentru Progresul României a punctat „problema socială“.

Medicul Gheorghe Jenar, preşedintele filialei Reşiţa a UNPR, consideră că, legat de investiţii şi asistenţă socială, situaţia actuală poate fi net îmbunătăţită. „În prima ședință de Consiliu Local din acest an s-a aprobat bugetul Reșiței pe 2016 în valoare de 139.447.000 lei ,adică 31 milioane de euro, iar pentru dezvoltarea orașului s-au alocat 41.390.000 lei, adică 9 milioane de euro. În 2015 au fost propuse 36.047.000 lei fonduri pentru dezvoltare și s-au realizat 11.325.000 lei adică 2,5 milioane euro din 8 milioane. Observam că se realizează de 3,2 ori mai puține investiții în oraș decât își propune administrația, și asta se întâmplă în mod sistematic de ani buni. În schimb Administrația consideră prioritare fondurile alocate Direcției de Asistenţă Socială. Fondurile alocate pe acest segment în 2016 sunt de 14.481.000 mii lei, adică 3,2 milioane euro, cu două milioane de lei mai mari ca în 2015. Problema este neacordarea de asistenţă socială persoanelor în vârstă și alocarea exagerată a 1,4 milioane euro, pentru acordarea de ajutoare financiare (analize medicale, medicamente, alimente și facturi restante la utilități)“, precizează Jenar într-un comunicat de presă.

După ce a punctat problema, preşedintele UNPR Reşiţa oferă şi câteva soluţii privind reorganizarea sistemului de acordare a ajutoarelor financiare. Acesta propune subvenţionarea cu 25% a cheltuielilor cu medicamentele pentru pensionarii cu limita de vârstă, cu domiciliul stabil în Reșița înainte de 01.01.2016, finanțarea extinderii capacității de cazare a centrelor de îngrijire pentru persoane vârstnice, readucerea serviciului de transport în gestiunea autorității publice și gratuitate pentru persoanele vârstnice. „Eliminarea unor categorii de persoane de la plata ajutoarelor financiare ar aduce economie la buget. Vorbesc de cei care au cazier pentru furt din domeniu public, care nu au domiciliul în Reșița, care nu folosesc ajutoarele financiare în scopul declarat, care sunt beneficiare de ajutor în același an calendaristic. Pentru că sunt pregătit în asistenţa medicală, socială și educaţională, cu atât mai mult doresc să fiu corect faţă de cheltuirea banului public, mai ales faţă de cei care constituie aceste fonduri prin taxe și impozite. Trebuie să vindecăm problema, nu să o lăsăm să devină cronică“, se mai precizează în comunicatul amintit.