Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Începând de luni, niciun deponeu nu mai este funcţional pe raza întregului judeţ.Cronologic, din 2009 au fost închise primele trei – Reşiţa, Caransebeş şi Băile Herculane, în 2011 – Bocşa, Oţelu Roşu şi Anina, şi în acest weekend – Moldova Nouă şi Oraviţa. La orizont se întrevăd două soluţii care să scape judeţul de acumulările de deşeuri, în opinia Gărzii de Mediu Caraş-Severin.

Una dintre ele demarează zilele acestea – utilajul care balotează deşeuri menajere şi pe care le depozitează temporar pe fostul deponeu din dealul Lupacului. „S-a construit o instalaţie pentru balotarea deşeurilor (strict menajere) şi luni (16 iulie – n.r.) au fost efectuate ultimele lucrări în vederea probelor tehnologice care vor demara în această după-amiază. Aici vor fi aduse deşeurile atât din localităţile urbane, cât şi din cele rurale de pe teritoriul întregului judeţ. Capacitatea de producţie a instalaţiei este de circa 80 de tone de baloţi care vor fi depozitaţi temporar pe platforma fostului depozit, într-un spaţiu delimitat, urmând a se găsi o valorificare a acestora“, a precizat Gheorghe Pitulan, comisar în cadrul Gărzii de Mediu Caraş-Severin.

Valorificarea baloturilor de deşeuri menajere ar putea fi făcută la uzine care utilizează reziduuri în procesul tehnologic, prin incinerare. „Potrivit prevederilor legale în vigoare, activitatea de balotare şi depozitare ar putea să se desfăşoare pe perioada unui an de zile de la data începerii activităţii. Cantitatea de deşeuri care ar trebui să ajungă la balotat ar trebui redusă, deoarece, în funcţie de cantitate se şi plăteşte şi costurile sunt foarte mari. Prin urmare, reducerea costurilor pleacă de la cetăţean, prin colectare selectivă şi valorificarea deşeurilor reciclabile. Deocamdată, se face acest lucru într-un procent destul de mic“, a mai precizat comisarul Pitulan. Prin urmare, distanţele de peste 250 de kilometri, costuri cu transport, personal, se acumulează şi vor ridica preţul colectării deşeurilor.

Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Intercom Deşeuri (ADI) s-a asociat cu Ecosal, pentru balotarea amintită. Prin urmare, o gură de aer de un an este binevenită pe acest segment. „Noi vom face controale în zilele următoare astfel încât să verificăm dacă deşeurile de la toate primăriile să fie aduse la balotat şi nu pe fostele depozite. Există staţii de sortare şi de transfer al deşeurilor la Văliug, Băile Herculane şi Oraviţa, funcţionale, care ar trebui să minimizeze cantitatea de deşeuri trimise la balotat. Cea mai bună soluţie ar fi fost să existe un depozit ecologic. Există deja un acord de mediu pentru acest proiect, care ar trebui să se implementeze în următorii doi ani, cu şase staţii de transfer la Pojejena, la Herculane, Bozovici, Văliug, Oraviţa şi Oţelu Roşu“, a mai precizat Gheorghe Pitulan.

Flavius Rotariu