Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Vineri, 31 mai, invitat special în cadrul Comisiei de Dialog Social Caraş-Severin a fost Mircia Giurgiu, consilier al ministrului delegat pentru dialog social. Deşi nu se aflau pe ordinea de zi a şedinţei, subiectele legate de starea economică a Ductil Steel şi a UCM Reşiţa au fost îndelung dezbătute la punctul diverse.

După discuţii, reprezentantul ministerului a reuşit să găsească şi câteva posibile soluţii pentru impasul în care au ajuns foştii salariaţi de la Oţelu Roşu, dar şi dependenţa de Hidroelectrica a UCM Reşiţa. Pentru ambele societăţi au făcut lobby atât membrii de sindicat din cele două unităţi şi preşedinţii confederaţiilor sindicale, cât şi conducerea UCMR şi Silviu Hurduzeu, prefectul judeţului. În finalul şedinţei, Mircia Giurgiu a promis că discuţiile purtate vor ajunge pe masa ministrului şi că vor fi făcute demersuri pentru reintrarea în normalitate.

Despre istoria decăderii Ductil Steel a vorbit liderul de sindicat din societate, Victor Sabău, care a explicat situaţia financiară în care se află cei 420 de salariaţi care şi-au pierdut locul de muncă.

„Există posibilitatea aplicării unei soluţii pe care am încercat-o şi la alte societăţi conduse de Mechel. Este vorba despre încorporarea foştilor angajaţi de la Oţelu Roşu într-un combinat social, sub tutela AJOFM Cluj şi a ANOFM. Cât despre salariile compensatorii, pentru că există posibilitatea acordării lor dintr-un fond de garantare al statului, vom urgenta procedurile de îndată ce vom primi actele necesare. Din păcate, am înţeles că mai aşteptaţi ultimul salariu de la Mechel şi aici societatea trebuie să-şi onoreze contractul“, a amintit Mircia Giurgiu.

Legat de situaţia economică a UCM Reşiţa, aceasta a fost prezentată de către directorul general al societăţii, Cosmin Ursoniu: „În ultimii 10-15 ani, UCMR a fost mecanicul-şef al Hidroelectrica şi este singura companie din ţară capabilă să realizeze echipament integrat pentru centralele electrice. Or, în cazul în care Hidroelectrica iese din insolvenţă la termenul programat de 1 iulie, putem să ne bazăm pe contractele de reabilitare pe care le-am avea cu ei“.

Pentru a sublinia importanţa societăţii reşiţene, prefectul Hurduzeu a adăugat că „UCMR este o societate de importanţă strategică, cu atât mai mult cu cât contractele pe care le-ar avea cu Hidroelectrica ar fi de trei ori mai ieftine decât cele pe care le-ar putea încheia cu firme străine. Este nevoie de comenzi acum, până la reluarea contractelor cu Hidroelectrica“.

Potrivit lui Mircia Giurgiu, cazul UCMR ar putea fi rezolvat cu succes, chiar şi prin înfiinţarea unui holding în cadrul căruia Hidroelectrica să preia UCMR, în contul datoriilor pe care aceasta le are către stat – 518 milioane de lei (către ANAF şi AVAS), ceea ce ar reprezenta 61% din societate.

Flavius Rotariu

3 Comments

  1. când 2 săraci își unesc destinele,….. rezultă o sărăcie și mai mare!!!!!!!!!!

  2. Alo, dar despre faptul ca UCM TURNATE (fostul sector cald al UCMR) este pe cale sa se inchida nu se stie nimic sau nu se vrea sa se stie? Au ramas in jur de 30 de oameni, pana si sefii au dat bir cu fugitii!

Adaugă comentariu