Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Reprezentanţii sectorului nonguvernamental cred că soluţia este sterilizarea gratuită, finanţată de stat.

Problemele legate de câinii fără stăpân, de adopţii şi de eutanasiere au fost din nou puse pe tapet de către cei din cadrul Asociaţiei pentru protecţia animalelor „Dogs Center” din Reşiţa. Reprezentanţii ONG-ului reşiţean sunt de părere că nu strada poartă vina numărului mare de patrupede care creşte la nesfârşit, ci oamenii!

Loredana Tudor (Palcovici), preşedinta asociaţiei, a explicat că patrupedele din stradă nu sunt altceva decât câini care au avut stăpân sau care provin tot din aceştia. „Mulţi copii sunt abandonaţi în spitale şi nu ajung niciodată să fie adoptaţi. Iar alţii ajung să cerşească pentru părinţii lor. Animalele nu-şi tratează niciodată puii astfel”, explică Tudor, arătându-ne fotografia unei pisici cu pui, care a ajuns să „adopte” câţiva căţeluşi.

„Puii pe care-i găsim pe străzi, în containere sau în saci, aruncaţi în râu, sunt abandonaţi de către oameni, spune preşedintele asociaţiei reşiţene. Poate dacă ar fi fost vorba despre copii, societatea ar fi reacţionat altfel, dar când este vorba de un animal, oamenilor li se pare cât se poate de normal… Nu ne miră deloc faptul că s-a trecut din nou la eutanasierea câinilor, care a mai fost aplicată şi din 2001, până în 2008, însă fără a duce la vreun rezultat. Oricat de mult s-ar încerca eutanasierea tuturor câinilor fără stăpân, nu se va reuşi, pentru că se aplică doar câinilor străzii, nu celor din curţile oamenilor. Numai că patrupedele din curţile oamenilor se înmulţesc şi ajung apoi în stradă, generând un adevărat cerc vicios, o situaţie fără sfârşit”.

Loredana Tudor crede că situaţia s-ar putea rezolva dacă proprietarii de animale ar putea fi obligaţi prin lege să sterilizeze, în condiţiile în care statul să acopere costurile. Asta pentru că mai toată lumea caută să scape de cheltuieli, de taxe, iar proprietarii de animale ar prefera să arunce în continuare puii în stradă, decât să plătească vreo sterilizare.
Reprezentanţii Dogs Center spun că se vor ocupa în continuare de găsirea de familii în Germania, care să adopte câinii găsiţi pe străzile Reşiţei.

Antoniu Mocanu

 

1 Comment

  1. Sa-i si luati acasa la voi, ca si asa ii iubiti mult! E plina tara de ipocriti ca voi! Cum va explicati ca in statele civilzate nu vezi un caine fara stapan pe strada. Daca chiar va doriti salvarea lor de la eutanasiere adoptati voi aceste haite de caini, care pericliteaza zi de zi siguranta cetatenilor dintr-un oras EUROPEAN, in anul 2014!!!

Adaugă comentariu