REŞIŢA – Mai mulţi conducători auto care nu fuseseră informaţi despre actele normative în vigoare au intrat în panică.
Ministerul Afacerilor Interne, ce anunţase că va modifica normele de eliberare a carnetelor de conducere, a publicat pe site-ul propriu ordinul respectiv, aflat zilele acestea în dezbatere publică. Există voci care susţin că surpriza pentru şoferi este că de acum înainte nu se va mai putea evita controlul medical aferent obţinerii permiselor. Or, lucrul acesta a fost instituit, potrivit actelor normative în vigoare, de la 19 iuanuarie a.c. „De exemplu, dacă am un permis valabil până în anul 2020 şi doresc să preschimb permisul, în caz de pierdere şi furt, nu trebuie să completez fişa medicală, dar valabilitatea noului permis va fi tot până în anul 2020. De fapt, acest ordin de ministru vine doar ca să reglementeze intern activitatea de preschimbare a permiselor, fără să modifice prea mult ceea ce s-a instituit la 19 ianuarie 2013″, ne-a declarat comisarul şef George Marinescu, şeful Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor.
Aşa cum este stabilit deja şi statuat în actul supus dezbaterii publice, alături de actele de identitate şoferii trebuie să prezinte şi „documentul din care rezultă că titularul este apt din punct de vedere medical să conducă autovehicule din categoria pentru care solicită eliberarea permisului de conducere”, după cum arată ordinul. Dacă şoferul solicită eliberarea unui duplicat pentru permisul de conducere, declarându-l furat, pierdut sau deteriorat, nu mai este nevoie de actul privind testele medicale.
Duplicatul permisului nu îi prelungeşte însă valabilitatea. „Se vorbise, la un moment dat, de introducerea unei comisii medicale specializate, formate din trei medici, care să efectueze teste antidrog pentru candidatul la permis. În cazul în care acest test ieşea pozitiv, se refuza examinarea, iar la cei care doreau să preschimbe actul care atestă conducerea pe drumurile publice li se suspenda permisul până la doi ani, în cazul consumului de stupefiante. Dar, se pare că acest lucru nu a fost introdus în textul actului normativ. Rămân toate ca până acum”, ne-a declarat Nicu Cablea, instructor auto reşiţean.
Ordinul aflat în dezbatere publică aminteşte faptul că, în cazul cetăţenilor români care au domiciliul sau reşedinţa în România şi se află temporar în străinătate, cererea pentru eliberarea permisului de conducere cu o nouă valabilitate administrativă sau a duplicatului poate fi depusă de o persoană împuternicită prin procură specială, la misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale României. Procura trebuie să fie autentificată în ţară de notarul public, iar în străinătate de misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale României ori, dacă au fost date în faţa autorităţilor străine, să îndeplinească condiţiile de supralegalizare prevăzute de lege sau să aibă aplicată apostila conform Convenţiei cu privire la suprimarea cerinţei supralegalizării actelor oficiale străine, adoptată la Haga la 5 octombrie 1961.
Flavius Rotariu